Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, New York Times tarafından yansıtılan açıklamalarında “Suriye’nin Dostları” toplantısına değinirken özellikle Türkiye’ye karşı sert ifadeler kullandı. Gazeteye göre, toplantının Annan misyonunun bir ihlali oluşturduğunu savunan Caferi, Türk hükümetinin politikalarının “savaş ilanı” olduğunu da öne sürdü.


NYT, Suriye’nin 10 Nisan’a kadar güvenlik güçlerini büyük kentlerden geri çekmeyi kabul ettiğini duyurduğu geniş haberinde Şam’ın bu taahhüdünün, İstanbul’da yapılan “Suriye’nin Dostları” toplantısından bir gün sonra geldiğine dikkat çekti. Toplantının Esad yönetimince BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın çabasını baltalamaya yönelik, “Suriye’nin düşmanları” komplosu olarak değerlendirildiğine de işaret eden gazete, bu bağlamda Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi’nin açıklamalarına da yer verdi.

Gazeteye göre, Büyükelçi Caferi, New York’ta gazetecilere konuşurken Suriye’nin Annan Planı’na bağlı olduğunu belirterek “Tüm detaylar, sadece Suriye hükümetinin değil, herkesin nihai taahhüdünün bir parçası olacak” şeklinde konuştu.

Haberde “Pazar günkü ‘Suriye’nin Dostları’ toplantısının sorulması üzerine Sayın Caferi, sert konuştu özellikle bir zamanlar Sayın Esad’ın dostu olan Türkiye konusunda. Türkiye şimdi Sayın Esad’ın hükümetini gayri meşru olarak niteliyor ve Esad karşıtı silahlı gruplara ev sahipliği yapıyor” denildi. Bunun ardından NYT; Caferi’nin, “Suriye’nin düşmanlarının sözde konferansı, Kofi Annan’ın misyonunun bir ihlali ve ona tezat. Bu, Kofi Annan’ın misyonu ile rekabet etmek ve belki baltalamak için Suriye’nin düşmanlarının oluşturduğu paralel bir yol” yönündeki iddialarını da aktardı.

NYT, Büyükelçi Caferi’nin “24 saat boyunca rejim değişikliği çağrıları dahil, Türk hükümetinin politikalarının, ‘bu ülke tarafından bir savaş ilanı’ olduğu” yönündeki sözlerini de yazdı.