Ordunun başarısını öven Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, son gelişmelerin askeri birliklerinin ve müttefiklerinin "terörle mücadelede ne kadar etkin olduklarının" bir diğer kanıtı olduğunu söyledi.

Suriye ordusundan yapılan açıklamada da Palmira'nın geri alınması, "IŞİD için ağır bir darbe" olarak nitelendirildi.

Orduya göre Palmira zaferi IŞİD için "çöküşün başlangıcı" niteliğinde.

Açıklamada Rusya'nın da desteği ile Palmira'da güvenliğin ve istikrarın tesis edildiği, antik kentte yaşananların "Suriye ordusunun ve dostlarının, terörizmle mücadele edip onu ortadan kaldırabilecek tek güç olduğunu gösterdiği" vurgulandı.

Muhaliflerin oluşturduğu Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, antik kentin doğusunda hala silah sesleri duyulduğunu ancak IŞİD militanlarının çok büyük bölümünün kentten çekildiğini bildirdi.

Rusya'nın desteği etkili oldu

Suriye ordusu son günlerde bölgede Rusya'nın hava, Şii milislerin de kara saldırılarının da desteği ile mevzi kazanmıştı.

Palmira'da ağır çatışmalar dün akşam da sürmüştü.

IŞİD, antik kent Palmira'yı geçtiğimiz yıl Mayıs ayında ele geçirmiş ve arkeolojik alanlar ile birlikte yaklaşık 2 bin yıllık tapınakları, kemeri ve tarihi eserleri yerle bir etmişti.

UNESCO antik kentte yapılanları "savaş suçu" olarak nitelendirmişti.

Tarihi öneminin yanı sıra stratejik öneme de sahip Palmira, Suriye'nin başkenti Şam ile ülkenin kuzeydoğusundaki Deyr ez Zor kenti arasında bulunuyor. (BBC)