Germanwatch hazırladığı iklim risk endeksini Varşova'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'nda kamuoyuna sundu. Araştırmaya göre son 20 yılda meydana gelen 15 bin doğal afette binlerce insan canından oldu, 2.5 trilyon milyar dolarlık kayıp oldu. 2012 yılında en çok zarara uğrayan ülkelerin başında Haiti, Filipinler ve Pakistan’ın geldiği belirtildi. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle’de ayrıntıları yayınlanan rapora göre 2010 yılında meydana gelen depremin yaralarını sarmaya çalışan Haiti ağustos 2012'de Isaac Kasırgası nedeniyle tarım ürünlerinin önemli bir kısmını kaybetti.

Ülkeyi daha sonra da Sandy Kasırgası sonucu oluşan tropik yağmurlar etkisi altına aldı. Kasırgalar sonucu Haiti’de 200 bin kişi evinden oldu. 1993-2012 yılları arasını kapsayan dönemde Haiti, Honduras ve Myanmar’ın ardından özellikle yaralanabilir ülkeler arasında üçüncü sıraya çıktı.

 

Haiyan Tayfunu sonucunda kaç kişinin hayatını kaybettiği henüz bilinmeyen Filipinler’de bir yıl önce 1400 kişi Bopha Tayfunu’nda canından oldu. 2010 ve 2011 yılında büyük sel baskınlarının görüldüğü Pakistan’da ise Monsun taşkınlarında 650 kişi öldü.


Güney Pasifik ülkelerinin yanı sıra 2012 yılında Avrupa ülkeleri de Germanwatch’un iklim risk endeksinde yer aldı. Geçen yıl Krasnodar bölgesinde meydana gelen seller Rusya’yı özellikle zarar gören ülkeler listesine çıkardı. Raporu kaleme alan isimlerden Sönke Kreft “Sadece gelişmekte olan ülkeler iklim felaketlerinden etkilenmiyor” dedi. Balkanlar’da meydana gelen sıcak hava dalgası nedeniyle Sırbistan altıncı ve Bosna Hersek sekizinci sırayı aldı. Raporda 2003 yılında Avrupa’da 70 bin insanın haftalar süren sıcak hava dalgasında hatını kaybetmesi de iklim değişikliklerinin bir sonucu olarak kaydedildi.