Kongrede delegelere konuşma yapmak üzere kürsüye çıkan Türk lider Ahmet Doğan'a silahlı saldırı teşebbüsünde bulunuldu. Doğan, kürsüde HÖH'ün Bulgaristan siyasetinde sadece Türk azınlık için değil, tüm ülke için önemli bir siyasi aktör olduğunu anlattığı sırada, boynunda delege kartı bulunan partinin Burgaz Teşkilatına kayıtlı eski sabıkalı Oktay Hasanov Yenimehmedov, yerinden kalkarak kürsüye yaklaştı. Kongre salonundaki misafir ve delegelerin şaşkın bakışları arasında belindeki tabancayı çıkararak Ahmet Doğan'a doğrultarak tetiğe bastı ancak tabanca ateş almadı. Bu sırada saldırganla göz göze gelen Doğan, ani bir refleks gösterip sol eliyle saldırganın tabancayı tuttuğu eline vurup dengesini kaybettirdi. Ardından saldırgan tabancanın mekanizmasını kurup bir kez daha tetiğe bastı,silah yine patlamadı. Bu sırada yetişen korumalar ve partililer, saldırganı etkisiz hale getirdi. Kongre salonunda bulunan partililerin bir bölümü, olayıın şokunu atlattıktan sonra kürsüye fırlayarak yerde yatan saldırgana saldırarak linç etmek istedi. Gelen güvenlik güçleri ise saldırganı gözaltına aldı.Yaşanan saldırı girişiminden sonra kongre çalışmalarına ara verildi.

 

Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin Sofya'daki kongresine misafir olarak katılan CHP Genel Başkan yardımcısı Faik Öztrak, hemen gözleri önünde gerçekleyen silahlı saldırı girişimini büyük bir dehşet içinde izlediklerini söyledi.

CHP heyetinde yer alan Edirne Milletvekili Recep Gürkan, kongreyi izlemek için salonda ilk sırada kendilerine yer ayrıldığını ve burada oturduklarını söyledi. Milletvekili Gürkan, HÖH lideri Ahmet Dogan'ın konuşma yaptığı sırada bir kadının kürsüye gelerek terini silmesi için peçete bırakıp geri dönmesinden kısa bir süre sonra salonun arka taraflarından sonradan saldırgan olduğu anlaşılan kişinin yürüyerek yanlarından geçtiğini ve kürsüye yaklaştığı sırada koşmaya başladığını anlatarak, "Basamakları hızla çıkıp, belinden çıkarttığı tabancayı Ahmet Doğan'ın şakağına doğrultarak tetiğe bastı. Ancak patlamadı. Bu sırada Doğan, eliyle tabancaya vurup kürsünün arka bölümüne doğru geriledi. Ahmet Doğan'ın müdahalesiyle dengesini kaybeden saldırgan yeniden kendini toparlayarak tabancanın mekanizmasını oynayıp bir kez daha tetiğe bastı. Ancak silah yine ateş almadı.Bu sırada gelen korumaları saldırganı etkisiz hale getirdi. Kongrenin yapıldığı salona girişlerde ciddi bir güvenlik önlemini fark etmedim"dedi.

Kongre, kaldığı yerden saat 16.30'da tekrar başladı.Kongrede yeni genel başkan Lütvi Mestan oldu.