Dünyanın en çok aranan suçlusu, uyuşturucu taciri Meksikalı El Chapo, İsrail’de geliştirilen bir güvenlik teknolojisinin sayesinde yakalandığı ortaya çıktı.

2016’da yapılan operasyonun Pegasus adlı gücü, Yedioth Aharonot gazetesi tarafından kamuoyu ile ilk defa paylaşıldı.

El Chapo, El Kaide Lideri Usame Bin Laden’den sonra en çok aranan kişi idi. El Chapo İsrail’in NSO şirketinin geliştirdiği Pegasus telefon izleme casus programı sayesinde yakalandı.

KAŞIKÇI ŞU AN HAYATTA OLABİLİRDİ

ABD'li eski Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) çalışanı Edward Snowden, İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinde yayınlanan özel röportajında, "Eğer NSO, Pegasus teknolojisini, geçmişi insan hakları ihlalleriyle dolu Suudi Arabistan'a satmamış olsaydı Cemal Kaşıkçı şu an hayatta olabilirdi" dedi.

TÜM BİLGİLERE ERİŞİYOR...

Şalom'da yer alan habere göre, Orgeneral Avigdor Ben Gal, Genel Müdür Omri Lavie ve yönetici Shalev Hulio yönetiminde olan kurumun Pegasus programı ağ içinde gördüğü telefonları sadece dinlemekle kalmıyor, içindeki tüm bilgilere de erişebiliyor. Program telefonun kamerasını, hoparlörünü, mikrofonunu açıp kapayabiliyor, hatta pilin durumunu bile görebiliyor. NSO şirketinin 2011 yılında geliştirdiği programın ilk yabancı müşterisi ise Meksika Devleti idi. 

Pegasus programına şifreli gönderilen mesajlar da bir engel teşkil etmiyor, çünkü sistem telefonda yapılan işlemleri anında gördüğü için tüm yazışmalar anında NSO’nun bilgisayarları tarafından izlenebiliyor.  

Defalarca hapisten kaçan, mesajlarını şifreleyerek gönderen El Chapo 8 Ocak 2016’da Meksika’da gizlendiği evde şaşkın bir şekilde yakalandığında aslında iki aydır takip edildiğinin, her şifreli mesajının kilometrelerce ötede okunduğunun farkında bile değildi. 

Tutuklanarak Meksika’dan sınır dışı edilen El Chapo, Amerikan hapishanesinde yargı gününü bekliyor...

Suudi Arabistan’ın İsrail'in NSO Grup yazılım firmasından aldığı 'Pegasus' adlı casus yazılım teknolojisi ile insanları takip ettiği, Riyad yönetiminin Kaşıkçı cinayetinde de aynı teknolojiye başvurduğu iddia edildi.

KAŞIKÇI CİNAYETİYLE İLGİSİ NE

ABD'li eski Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) çalışanı Edward Snowden, İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinde yayınlanan özel röportajında, "Eğer NSO, Pegasus teknolojisini, geçmişi insan hakları ihlalleriyle dolu Suudi Arabistan'a satmamış olsaydı Cemal Kaşıkçı şu an hayatta olabilirdi" dedi.

Sputnik'in aktardığına göre, ABD'li ajan Snowden, "NSO grubu hayat kurtardıklarını söylüyor ama çalışmaları tehlikelidir, benimle aynı fikirde olsanız da olmasanız da kanıtlar tam tersini söylüyor" diyerek iddiasını savundu.

Snowden Kasım 2018'de, NSA sırlarını ifşa ettikten sonra sürgünde kaldığı Rusya'da video bağlantısı üzerinden Tel Aviv'deki bir konferansta konuşmuştu.

"AKIBETİ BELİRTSİZ"

NSO'yu dijital hırsızlık aracı satmakla suçlayan Snowden, "Bu yazılım sadece suçluları yakalamak ve terörist saldırıları durdurmak için kullanılmıyor, sadece hayat kurtarmak için değil para kazanmak için de kullanılıyor" demişti.

Eski bir (NSA) çalışanı olan Snowden, gizli belgeleri sızdırmak ve ABD'nin yaptığı gizli gözetim sırlarını açığa çıkarmakla ünlenmişti.

Snowden'ın iddialarına karşılık olarak NSO Grubu CEO'su Shalev Hulio, yazılımın 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğunda işlenen cinayetten önce Kaşıkçı'nın telefonuna müdahale için kullanıldığını reddederken, Pegasus yazılımının bazı Orta Doğu hükümetleri tarafından da kullanıldığını itiraf etmişti.