Cenevre'de yazılı bir açıklama yapan MSF, BM'nin Güney Sudan Misyonu (MINUSS) üst düzey memurlarının, BM kampındaki sular altında kalabilecek bir tesiste tutulan 21 bin göçmenin yaşam koşullarını iyileştirmeyi reddettiğini belirtti.

MSF, bu kamptaki göçmenlerin sudan kaynaklı hastalıklar ve salgın potansiyeline açık olduğunu belirterek, "İnsani organizasyonların tekrarlanan taleplerine rağmen, MINUSS başkent Cuba'da bulunan Tomping kampında hayatta kalma şansını iyileştirmeye dönük herhangi bir tedbir almadı" dedi.

DOĞAL LAĞIMLARDA YAŞIYORLAR

Açıklamada, göçmenlerin BM tesisinin su baskınlarına açık alanlarında yığıldığına dikkat çekilirken,"İshale bağlı hastalıklar, solunum enfeksiyonları ve deri hastalıkları, kampta kurulan MSF kliniğindeki vakaların şimdiden yüzde 60'ından fazlasını oluşturuyor" diye belirtildi.

MSF acil durumlar koordinatrisi Carolina Lopez "MINUSS'un Tomping'deki koşulları iyileştirmeyi reddetmesi utanç vericidir" dedi.

MSF'ye göre sezonun ilk yağmurları yağdığında 150 tuvalet yeri yıkılmış ve kullanılmış su yağmur sularına karıştı.

Lopez, "İnsanlar doğal lağım kanallarında yaşıyorlar, zira kalacak başka hiçbir yer yok ve 65 kişinin bir helayı paylaşması gerekiyor" dedi.