Pazar günü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Erbil ve Süleymaniye kentlerinde düzenlenen gösterilerde Birleşmiş Milletler'den (BM) IŞİD'in Ezidiler'e saldırısını soykırım olarak tanıması talep edildi. 

Göstericiler uluslararası toplumu, IŞİD'in kaçırdığı Ezidilerin kurtarılması için yeteri kadar eyleme geçmemekle eleştirdi. 
Pazartesi günü, Sincar saldırısının yıl dönümü nedeniyle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sakinleri ev ve işyerlerinin önünde bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

'IŞİD'in elinde 3 binden fazla Ezidi var'

Erbil yönetiminden yapılan açıklamada "IKBY'nin IŞİD'in elindeki kadın ve çocukların kurtarılmasına yönelik başarılı çabalarına devam edeceğine söz verdiği" belirtildi. IKYB Başkanı Mesut Barzani, "IŞİD namertçe saldırıyor ancak biz savaş cephesinde intikamımızı mertçe alıyoruz, alacağız" diye konuştu. 

Şengal'deki Peşmerge komutanı Mahma Halil ise "Katliamdan bir yıl sonra 6000'den fazla Ezidi sivilin akıbeti hâlâ bilinmiyor" dedi. Halil, son dönemde Şengal'de 11 toplu mezar bulduklarını söyledi. Peşmerge komutanı, "IŞİD beş binden fazla Ezidi kadın ve çocuk kaçırdı ancak bunlardan sadece 1916'sı kurtarıldı" dedi.

Irak lideri Masum: Şengal'de soykırım işlendi


Irak Devlet Başkanı Fuad Masum da yıl dönümü açıklamasında, "Şengal'de soykırım ve insanlık karşıtı suçların işlendiğini" söyledi. IŞİD geçen yıl 2 Ağustos'a Ezidilerin yoğun olarak yaşadığı Şengal bölgesine saldırmıştı. Saldırıdan bir gün sonra bölge örgütün eline geçmişti.

Birçok kişinin öldüğü saldırı ardından on binlerce Ezidi yaşadıkları yerlerden kaçmak zorunda kalmıştı. Peşmerge güçlerinin saldırı ardından bölgeden çekildiği iddia edilmişti. Bu, PKK ile KDP (Kürdistan Demokratik Partisi) arasında gerilime neden olmuştu. IŞİD'in saldırısı ardından ilerleyen günlerde PKK'nın askeri kanadı HPG (Halk Savunma Güçleri ) ve YPG (Halk Savunma Birlikleri) militanları bölgeye gelmişti.

ABD de sivillerin kurtarılmasına yönelik bazı operasyonlar düzenlemişti. Kürt güçler Şengal Dağı'nı Aralık'ta geri aldı İlerleyen dönemlerde Peşmerge güçleri, HPG ve YPG ile IŞİD arasında yoğun çatışmalar yaşanmıştı.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de hava saldırıları gerçekleştirmişti. Aralık ayında Kürt güçler Şengal Dağı'nda kontrolü ele geçirmişti. (BBC Türkçe)