Vladimir Putin ülkesinin Lazkiye'deki hava üssü Hmeymim'de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştü.

Putin, Suriye'deki Rus birliklerinin ülkedeki üslerine çekilmeye başlaması yönünde emir verdi.

Rus RIA Novosti ajansının haberine göre Putin, "Kararımı verdim: Suriye'deki Rus birliklerinin önemli bir bölümü ülkelerine dönüyor" dedi. Putin, "Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'na Rus askerlerinin daimi üslerine dönmeye başlamaları için talimat verdim. Suriye'de ve Rusya'da terörle mücadeledeki kayıplarımızı hiçbir zaman unutmayacağız" diye konuştu.

Vladimir Putin ayrıca "teröristler kafalarını kaldırırsa", Rusya'nın onlara yönelik "daha önce hiç görmedikleri kadar güçlü saldırılar düzenleyeceğini" de söyledi.

Putin ayrıca İran ve Türkiye ile birlikte çalışarak "Suriye'de barışçıl bir hayat ve işleyen bir siyasi sürecin inşa edilmesini umduğunu" belirtti.

Suriye'de kalacak ve ülkelerine dönecek Rus askerlerinin sayısı ise henüz bilinmiyor.

Rusya lideri, Mart 2016'da Rus askerlerinin büyük bölümünü Suriye'den çekmeyi planladığını söylemişti.

Lazkiye'deki Rus Hava Üssü Hmeymim

Lazkiye'deki Rus Hava Üssü Hmeymim

Mısır'a nükleer santral

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'den sonra Mısır'ın başkenti Kahire'ye geçti.

Rus medyası, Putin'in Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah el Sisi ile ikili görüşmelerde bulunacağını ve Libya ile Orta Doğu'daki durumun ele alınacağını duyurdu.

Kremlin, Putin ile Sisi'nin Mısır'da nükleer santral inşası ve nükleer yakıt tedariği için Pazartesi günü imza atacaklarını açıkladı.

Putin ile Erdoğan Suriye krizini görüşecek

Putin, Mısır'dan sonra Türkiye'ye geçecek ve Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelecek.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Putin ile Erdoğan'ın Suriye krizine olası siyasi çözümleri görüşeceklerini söyledi.

Peskov, iki liderin Suriye hükümeti ile muhalefeti bir araya getirmesi beklenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi için hazırlıklarını ele alacaklarını duyurdu.

Ankara ve Moskova'dan yapılan resmi açıklamalarda iki liderin gündeminde ayrıca ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararı ve enerji projelerinin olacağı belirtildi.

Bugün Ankara'da yapılacak görüşme, iki liderin bir yıl içinde 7'nci, Kasım 2015'te Türkiye'nin bir Rus askeri uçağını Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürmesiyle çıkan krizden sonra da 11'inci görüşmesi olacak.

Ortak 'Kudüs' kaygısı

İki lider, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma kararından bir gün sonra, yani Perşembe günü telefonda görüşmüş ve bu kararla ilgili kaygılarını dile getirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, en son 13 Kasım'da Soçi'de bir araya gelmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin en son 13 Kasım'da Soçi'de bir araya gelmişti

Türkiye ile Rusya arasındaki enerji projelerinden biri, Karadeniz karasularından Türkiye'ye ulaşması planlanan ve Gazprom'un inşaatından sorumlu olduğu doğalgaz boru hattı projesi Türk Akımı. Gazprom, Türkiye üzerinden Avrupa'ya daha gazla gaz ihraç etmeyi hedefliyor.

İki ülke arasındaki bir diğer enerji projesi de Mersin'de Rusya'nın inşasına başladığı Akkuyu Nükleer Santrali.

Türkiye ayrıca, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri satın alınması için sözleşmeleri imzaladı.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Kasım ayındaki açıklamasında "Rusya ile S-400 sistemleri tedariki için sözleşme imzalandı. Biri opsiyon olmak üzere iki S-400 sistemi sözleşme kapsamında tedarik edilecek. İlk S-400 sisteminin teslimatının 2019'da gerçekleşmesi planlanıyor" demişti.(BBC)