Türkiye'nin "Mayıs tatili" ile birlikte Rusya'dan gelecek turist akınına hazırlandığı bir dönemde turizm sektörünün huzurunu kaçıracak haber: Rus havayolu şirketlerinin, Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) tarafından, Türkiye'ye charter uçuşlarının durdurulabileceği yönünde uyarı aldığı belirtildi. Sektörden bazı yetkililer, "Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak referandum nedeniyle siyasi istikrarsızlık yaşanabileceği" ihtimaline karşı uyarıda bulunulduğunu söylediler. "Charterların iptali durumunda milyonlarca Rusya vatandaşının tatil yapamayacağı" uyarısı geldi.

Rusya havacılık sektöründen bir kaynak, Sputnik'e yaptığı açıklamada, "Rosaviatsiya, Türkiye'ye charter uçuşlarının durdurulabileceği uyarısını içeren mektubu havayolu şirketlerine gönderdi. Neden olarak, Türkiye'deki karmaşık siyasi durum gösterildi" dedi.

Rusya Tur Operatörleri Birliği İcra Direktörü Maya Lomidze, Türkiye'ye charter uçuşlarının henüz yasaklanmadığını belirterek, "Türkiye'deki siyasi olayların 16 Nisan'dan sonra negatif senaryoya göre gelişmesi, herhangi bir gerilimin yaşanması durumu için uyarılar yapılmış olabilir" diye konuştu.

Turkrus.com'un haberine göre, Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR'dan bir yetkili Rossiyskaya Gazeta'ya yaptığı açıklamada, uyarının nedeninin "Türkiye'de darbe ihtimalime karşı" yapıldığını belirtti. Aynı yetkili, 16 Nisan'da yapılacak olan referandum nedeniyle bu uyarının yapıldığını belirtirken, "Bu uyarı, Türkiye'de politik istikrarsızlık yaşanabileceği tehlikesine karşı yapıldı. Ancak şu aşamada uçuşlarda herhangi bir yasak yok" diye konuştu. 
Gazeta.ru'ya konuşan bir kaynak, "Ortada bir yasak yok. Bu bir uyarı. Sadece böyle bir ihtimal olduğu konusunda tur acentalarına uyarıda bulunuldu" dedi.

"ANLAŞMAZLIKLAR TURİSTLERE PAHALIYA PATLAYABİLİR"

Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Kommersant, Rusya’nın Türkiye’ye charter seferlerimi durdurabileceğini manşetine taşırken önemli bir uyarıda bulundu: “Moskova ile Ankara arasındaki yeni anlaşmazlık döngüsü Rusyalı turistler için kötü bir sona neden olabilir.”

Türkiye havaalanlarına charter seferlerinin” güvenlik” kaygısıyla durdurulabileceğine dair uyarıyı kendi kaynaklarına teyit ettirdiğini yazan gazete, “Bunun sebebi olarak Türkiye’nin içinde bulunduğu zorlu politik durum gösteriliyor” dedi.

"TATİL YAPAMAZLAR"

İptal olasılığı medyaya yansımadan önce, Rusya Tur Endüstrisi Birliği Basın Sözcüsü İrina Turina medyaya yaptığı açıklamada, "Eğer iptal edilirse milyonlarca vatandaşımız tatil yapamaz. Kabaca söylemek gerekirse Türkiye kapılarının kapatılması milyonlarca turist için görülmemiş bir fiyasko olur. Charterların devamı milyonlarca insan için tatil umudu demek. Kriz döneminde bile olsa Türkiye'de uygun fiyatlar için gitmek isteyenler için umutların çökmesi demekir" dedi. 

'ELİMİZDE BİLGİ YOK'

Öte yandan Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) yetkilisi Svetlana Sergeyevna, Sputnik'e yaptığı açıklamada, ellerinde Türkiye'ye charter uçuşlarının durdurulabileceğine ilişkin herhangi bir bilginin olmadığını söyledi.

Bu arada İnterfaks ajansı da kendi kaynaklarına dayanarak "charter yasağının ihtimal dahilinde olduğunu" duyurdu.

İsmi açıklanmayan bir yetkili, "Rusya havayollarına ait uçakların Türkiye'deki havaalanlarına charter seferlerinin geçici olarak durdurulabileceği uyarısı yapıldı" bilgisini verdi.

Aeroflot Basın Sözcülüğü RBC ajansına, "Biz sadece tarifeli seferler yapıyoruz. Charter konusu bizi ilgilendirmiyor" yorumunu yaptı.

Rossiya ve Ural Havayolları yetkilileri ise şu aşamada yorum yapamayacaklarını bildiriler.