Hollanda, Rusya’da tutuklanan 29 Greenpeace üyesinin 21 Ekim’e kadar serbest bırakılmaması durumunda Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı.


Russia Today gazetesi, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye dayanarak verdiği haberde; Hollanda hükümetinin Rusya'ya sorunun çözümü için dün, üç gün süre verdiğini, eylemcilerin durumunda Pazartesi gününe kadar bir değişiklik olmazsa, Hamburg'daki Uluslararası Artbitraj Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı. Rutte, Rusya'nın tutumunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.


Geçtiğimiz hafta, aralarında Güney Afrikalı din adamı Desmond Tutu’nun da bulunduğu 11 Nobel Barış Ödülü sahibi; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e gönderdiği mektupta, Greenpeace mensuplarına yönelik korsanlık suçlamasının kaldırılması için Putin’in gerekli tüm uğraşları vermesi çağrısında bulunmuştu. Greenpeace, aynı zamanda Arctic Sunrise mürettebatı olan 29 üyesinin serbest bırakılması için 1 milyon imza toplamıştı.


Eylemcilerin Rusya’daki tutukluluk süresi dün birinci ayını doldururken, destek eylemleri de sürüyor. Moskova’da dün Gorki Park'ın önünde toplanan bir grup, Murmansk'ta tutulan 29 eylemcinin serbest bırakılmasını istedi. Polis eylemcilere saldırıp, bir kişiyi gözaltına aldı.


Hollanda’ya kayıtlı Arctic Sunrise isimli gemide Greenpeace üyelerinin gözaltına alınmasından sonra Rusya ile Hollanda arasındaki diplomatik kriz derinleşti. Hollanda'nın Lahey kentinde görevli Rus diplomat Dmitri Borodin’in evine giren ve polis olduğu iddia edilen kişiler tarafından dövülmüştü. Bir süre sonra da Rusya'nın başkenti Moskova'da, görevli Hollanda Büyükelçilik görevlisi aynı şekilde saldırıya uğrayarak dövülmüştü.