Saldırıya ilişkin Rudaw Medya Grubu tarafından yapılan yazılı açıklamada, PYD Asayişi tarafından, Semalka Sınır Kapısı’nda Rengin Şero’nun kendisini karşılamaya gelen babasının yanında Rojava'ya girişi engellenerek saldırıya maruz kaldığı ileri sürüldü.

Kürtçe bir video röportaj ile paylaşılan saldırı girişimi olayını anlatan Rengin Şero'nun bir ara gözyaşlarına hakim olamadığı dikkat çekti.

Rûdaw Medya Grubu'nun, konuyla ilgili açıklaması şöyle:

Rûdaw muhabiri Rengin Şero, ailesini ziyaret etmek amacıyla bugün saat 12.00 sırlarında Güney Kürdistan'dan, Semalka Sınır Kapısı üzerinden Rojava'ya (Suriye Kürdistanı) geçerken, Cizire Kantonu'na bağlı sınır güvenlik güçleri tarafından işlemleri tamamladıktan sonra babası tarafından karşılandı. Ancak minibüslere bineceği alanda Cizire Kantonu Asayiş mensupları tarafından çağrılarak Rojava'ya gidemeyeceği ve Güney Kürdistan'a dönmesi gerektiği iletildi. Asayiş mensupları muhabirimize ve Rûdaw'a sözlü hakarette bulundu.

Rojava'ya aile ziyareti yapmak amacıyla köyüne gideceğini ve bütün işlemlerini tamamladıktan sonra geri dönmek istemediğini dile getiren Rengin Şero, biri erkek olmak üzere bazı asayiş görevlilerinin saldırısına uğradı.

Hamile olduğu öğrenmelerine rağmen asayiş mensupları Şero'yı darp ederek üzerindeki elbiseleri parçaladı.

“Allah aşkına, peygamber aşkına kızıma böyle yapmayan, engellemeyin” diye çağrıda bulunan Rengin Şero'nun babasına, Asayiş mensupları, “Biz ne Allah'ı ne de peygamberi biliriz” diye yanıt verdi.

Böylece Rengin Şero'nun Rojava'ya gitmesi engellenerek, bir tekneyle Güney Kürdistan'a geri gönderildi.

Rûdaw Medya Grubu, bu saldırıyı şiddetle kınıyor. Rengin Şero, hem bir gazeteci, hem hamile bir kadın, hem de Rojava'lı bir kadın olarak saldırı ve hakarete uğramayı, memleketi ve aile ziyaretini engellenmeyi hak etmiyor.

Maalesef, Rûdaw Medya Grubu basın mensupları Rojava'a ilk defa şiddet ve hakarete uğramıyor. Rûdaw gazetecilerinin Rojava'daki gelişmeleri aktarırken mesleklerinin bedelini ödediği açıktır.

Rûdaw Medya Grubu bu açıklamayla, ulusal ve uluslararası insan hakları örgütleri başta olmak üzere gazetecileri, ifade özgürlüğü, kadın ve çocuk haklarını savunan örgütlere çağrıda bulunarak, bu şiddet eylemine karşı sesini yükselterek, Rojava'daki kanton yetkililerinin basın mensuplarına yönelik yaptıklarına bir sınır koymaları için baskı uygulaması talep ediyor.

Ayrıca, Rojava'da kanunlara uyduğu halde Rûdaw Medya Grubu'nun bir yıldan fazla süredir çalışması engellendiği hatırlatıyoruz.

Rûdaw Medya Grubu, kanton yetkililerden, asayiş mensuplarının gerçekleştirdiği eylemi protesto etmesini isteyerek, bunun yerine basın mensuplarının Rojava'da özgürce görevini yerine getirmesine izin vermesini en sıradan hakları olan ailelerine ziyaret etmelerine izin vermesini talep ediyor.

Rûdaw Medya Grubu / Erbil