Uydu aracılığı ile Avrupa'dan yayın yapan Sterk TV'nin stüdyo konuğu olan Salih Müslim, Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlı olduklarını,  ülkenin kuzey kesimindeki Kürtler'in İsveç'teki 'Kanton yönetimi'ni esas alan geçici olarak kendi yönetim sistemlerini oluşturarak, sorunlarını çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Salih Müslim, Suriye'nin kuzeyindeki bazı kentlerde Araplar ile Kürtler'in birlikte yaşıyadıklarını hatırlatırken, şöyle dedi:

 

“Oradaki Araplar'ın muhakkak bir gün oradan çıkarılmaları gerekiyor. Oralar, Kürt bölgeleridir. Köylerin hepsi Kürt'tür. Devletin bir politikası sonucu Araplar geçmişte o Kürt bölgelerine yerleştirildi. Şimdi de aralarına Cephet-ül Nusra giriyor. Araplar'ın, devletin elinde özel nedenlerle bırakılmış havaalanı var. Kamışlı ve Haseki'de durum hassas. üzerine gidersen Kürt-Aarap çatışmasına gidebilir. Haseki' de devlet bizimkiler ve Arap gücü vardır. Bu güçler muhakkak bir gün çatışacaktır."

 

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Kürtler olmadan Suriye'ye özgürlük ve demokrasinin gelemeyeceğini öne sürdü. Müslim, yüzyıllardan bu yana Suriye'de oldukça değişik etnik yapı ve inançta kişinin mozaik halinde yaşadığını, bu yönetimlerin hepsinden bir yönetim oluşturulabileceğini ifade ederken, Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Diyarbakır ziyaretinden önce 'Talihsiz' ve 'Yapılmaması gereken' bir açıklama yaptığını, Erbil Anlaşması'na uymadığını, son açıklamayı iç işlerine karışma olarak nitelendirdiklerini bildirdi. Müslim, PYD ile Kuzey Irak Kürtleri arasında çatışma olasılığı bulunup-bulunmadığına ilişkin soru üzerine,  “Kardeş kavgası için somut ve objektif koşullar oluşmalı. Bu şartlar ortada yok dedi. Demokrasiyi, 'Evlerini' ön safta savunduklarını, Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslar arası oluşumlardan destek beklediklerini kaydeden PYD Eş Başkanı,  Türk yetkililerle son dönemde yeni bir görüşmeleri olmadığını bildirirken, “Umarız olur. Neden olmasın? Biz, diyaloga varız" dedi.

 

Müslim, bir başka soru üzerine Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde oluşturdukları geçici yönetimin hiçbir kesime yönelik olmadığını anlatırken, “Evinin içini yapıyorsun, kim neden karışsın. Bahane arıyorsan o başka bir şey" dedi.

 

Müslim, Türkiye'deki 'Çözüm süreci'nden memnun olduklarını, sonuçta Türkiye'nin ülkesinde Kürtler'i kabul ettikten sonra diğer ülkelerdeki Kürtler'i de kabul edebileceğini kaydederek, “Kürtler'den sana bir zarar gelmez. Başından beri kardeş gibi yaşıyorsun, bunca yıldır ülkenin kaynaklarını harcadın. Orada engeller çıkarsa, bu bizi de engeller.  Cenevre'de kısa süre önce BM toplantısında Kürt konusu gündeme alınmadı. Oysa bu neden konuşulmasın?" diye konuştu.