Kremlin, Rusya lideri Vladimir Putin'in Türkiye'yle ticari işbirliği müzakerelerine başlama talimatı verdiği ve Rus turistlerin Türkiye'ye gidişine konulan engelleri kaldıracağını duyurdu.

Putin Erdoğan'ın Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili üzüntülerini ilettiği mektubun ikili ilişkilerde "kriz dönemini" sona erdirme koşullarını yarattığını belirtti.

Rus liderin ticari ilişkilere geri dönme ve Rus turistlerin Türkiye'yi ziyareti önündeki kısıtlamaların kaldırılması için hükümete talimat verdiği de vurgulandı

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Putin'in Atatürk Havalimanına düzenlenen saldırıyı kınadığı, liderlerin ikili ilişkileri canlandırmak ve terörle mücadele konusundaki kararlılıklarını ifade ettiği ve şahsen de görüşme konusunda da uzlaştıkları" belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye saatiyle 11:15'te yapılan ve 45 dakika süren görüşmede Atatürk Havalimanına yapılan saldırı için Türk halkına başsağlıığı mesajının iletildiğini vurguladı.

Erdoğan Rus lidere yolladığı mektupta mektupta "Rus jetini kasten düşürmeyi asla arzulamadık. Hayatını kaybeden pilotun ailesinin acısını kalpten paylaşıyoruz. Rus pilotu öldürmekle suçlanan kişi hakkında soruşturma yürütülüyor" demişti.

Erdoğan'ın mektubu

Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yazdığı mektupta, "düşürülen Rus uçağı nedeniyle öldürülen pilotun ailesinden özür dilediğini ve Rusya-Türkiye ilişkilerinin düzelmesi için elinden geleni yapacağını söylediğini" açıklamıştı.

Kremlin Sözcüsü Peskov mektupta Erdoğan'ın olayda ölen pilotun ailesine başsağlığı mesajı verdiğini ve "af dilediğini" kaydetmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'e gönderdiği mektupta, Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu belirterek, "Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine bir kez daha acılarını paylaştığımı belirtmek ve taziyelerimi sunmak istiyorum; kusura bakmasınlar diyorum" ifadelerini kullandığını söylemişti. (BBC)