Putin, yarın St Petersburg'da başlayacak G20 zirvesi öncesi AP haber ajansı ve yerel bir televizyon kanalına verdiği mülakatta ABD ve müttefiklerinin Suriye konusunda Birleşmiş Milletler'in onayını almaları gerektiğini, aksi halde, herhangi bir askeri müdahalenin "saldırı" niteliği taşıyacağını söyledi.

Vladimir Putin, ülkesinin müttefiki olan Suriye'nin Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın isyancılara karşı ilerleme kaydettiği bir dönemde kimyasal silah kullanması ihtimalini "gülünç" bulduğunu söyledi.

Ancak Putin, Suriye hükümetinin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığı konusunda tüm şüphelerin giderilmesi halinde BM'nin onaylayacağı bir askeri saldırıyı destekleyecekleri görüşünü gözardı etmedi.

Putin, "Kimyasal silah kullanıldığına ve bunu (Suriye) ordusunun yaptığına ilişkin kanıt varsa...o zaman bu kanıt BM Güvenlik Konseyi'ne sunulmalıdır. ve ikna edici olmalıdır" diye konuştu.

Vladimir Putin, Rusya'nın S300 füze sistemlerinin kimi parçalarını Suriye'ye gönderdiğini, ancak bu teslimatın şimdilik "askıya alındığını" belirtti.

Putin ayrıca Amerika'nın BM kararı olmadan harekete geçmesi karşısında Rusya'nın ne yapacağını konuşmak için henüz erken olduğu görüşünü dile getirdi.

Öte yandan ABD'de Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin üyeleri, ABD ordusunun kullanılmasına yönelik bir taslak önerge üzerinde uzlaştı.

Gelecek hafta oylamaya sunulacak taslak metin, müdahalenin süresini 60 günle sınırlıyor. Taslak metin ayrıca Suriye'de kara kuvvetlerinin kullanılmasını da yasaklıyor.

AFP ajansının edindiği taslak metne göre senatörler, olası operasyonda "ABD Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'ye karşı sınırlı ve özel amaçla kullanılmasından" yana.

ABD, 21 Ağustos'ta Şam yakınlarında düzenlenen kimyasal saldırıda 426'sı çocuk, 1.429 kişinin öldüğünü iddia ediyor, ancak farklı ülkelerden ve kurumlardan gelen verilerde ölü sayısı daha düşük.