IŞİD’in Musul’u ele geçirmesini kendisini şaşırtmadığını söyleyen Prof. Dr. Steinbach ’Beni uluslararası camianın içinde bulunduğu durum şoke ediyor. Burada asıl sorun IŞİD’in Musul’u almasından çok, IŞİD’in Musul’u Suriye üzerinden bir operasyon yaparak almasıdır. Çünkü böylelikle Suriye krizinin ne kadar çetrefilli hale geldiğine bir kez daha tanık oluyoruz’ dedi.

’Esad düşmediği için Musul düştü’

Steinbach, Musul ve çevre illerdeki IŞİD saldırılarının Suriye krizini zamanında çözülmemesinin batıya kesilmiş bir fatura olduğu düşünüyor. Prof. Dr. Steinbach, son birkaç yılda Suriye ekseninde yaşanan çıkmazları hatırlatarak bu düşüncesine şöyle açıklık getirdi:
’Şayet batı zamanında müzakere veya başka bir yolla Beşar Esad’sız bir çözümü hayata geçirmiş olsaydı, tabii ki şimdi Musul’u konuşuyor olmayacaktık. Şu anda başta batı dünyası olmak üzere uluslararası camia, Suriye krizindeki beceriksizliğin diyetini ödüyor. IŞİD, Irak’ta kurulmuş bir örgüt olabilir, fakat onu bu kadar güçlendiren Suriye’deki kaostur ve Suriye’den girerek Musul ve çevresini almışlardır.’

‘Türkiye olağan şüpheli’

IŞİD’i destekleyen güçlerin arasında Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi devletlerin de ’olağan şüpheli’ konumunda olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Steinbach, ’Özellkle Ortadoğu’daki bazı güçler, bunların başında da Suudiler geliyor, bölgedeki Şii-Sünni dengesini yeniden ayarlamak ve Bağdat’a bir balans ayarı vermek için IŞİD’i destekliyor olabilirler’ dedi.
Irak’taki gelişmeleri izleyen Avrupalı uzmanların başında gelen Prof. Steinbach, IŞİD güçleri çok ilerleyemeyeceğini düşünmüyor ve Bağdat’ın düşmesine ise ihtimal vermiyor. Steinbach’a göre IŞİD’in saldırılarını artırması İran’dan Lübnan’a kadar Şii cephesinin birbiriyle daha çok kenetlenmesi anlamına geliyor.
Ayrıca Irak’ta 2001 yılında Afganistan’daki bir durumun ortaya çıkabileceğini de hatırlatan Prof. Dr. Steinbach, ’Şayet o dönem İran, Taliban’a karşı savaşan Kuzey Cephesi’ni desteklemeseydi ABD’nin Kabil’u alması daha uzun sürecekti ve Taliban’ı yenmek zorlaşacaktı. Şimdi aynı durum İŞID için de geçerli, Washington ve Tahran bir kez daha aynı cephede yer alabilirler’ dedi.

‘Kerkük için hala eski mutabakat geçerli’

Prof. Dr. Steinbach, Kerkük’ün Peşmerge güçlerinin eline geçmesi konusuna ise temkinli bakıyor. ABD’nin Irak savaşından sonra Kürtlerin tepkilerine rağmen Kerkük için bir mutabakatın sağlandığını hatırlatan Prof. Dr. Steinbach’ın bu konudaki görüşleri ise şöyle:
’Kerkük’ün Kürt güçlerinin geçmesi bu mutabakatın bozulduğu anlamına gelmiyor. Hatta Kerkük’ün el değiştirmesi uzun vadede Musul gibi yeni krizlere yol açabilir. Yani Kerkük’teki yeni durum bölgede vuku bulan krizin üstüne bir taş daha koymaktır. Çünkü ne Türkiye ve ne de merkezi Irak yönetimi Kerkük’ün Kürtlerin elinde kalmasına rıza göstermeyecektir.’

UDO STEİNBACH KİMDİR?

1943 yılında dünyaya gelen Prof. Dr. Udo Steinbach, 1971-1975 yılları arasında Bilim ve Siyaset Vakfı’ndaki Ortadoğu bölümünü yönetti. 1976’dan 2006’ya kadar ise merkezi Hamburg’da bulunan Alman Şark Enstitüsü’ne başkanlık yaptı. 2008-2010 yılları arasında ise Marburg Üniversitesi Yakın ve Ortadoğu Araştırmalar Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Steinbach’ın Ortadoğu ve İslam dünyası üzerine çok sayıda eseri bulunuyor. BasNews/Perwer Yaş