Pakistan’ın gemisini Türkiye inşa edecek

Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutan-lığı'nın ihtiyacı olan ‘denizde ikmal tankeri’ ihalesini Türkiye kazandı. Geminin inşası, Türk mühendisler tarafından Karaçi Tersanesi’nde yapılacak.

Pakistan Deniz Kuvvetleri Ko-mutanlığı’nın ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak Karaçi Tersanesi’nde inşa edilecek Denizde ikmal tankerinin tasarım ve ekipman ihalesini Türkiye kazandı. Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı ile Savunma Teknolojileri Mühendislik (STM) AŞ arasında imzalanan sözleşme, geminin tasarım paketi, malzeme, ekipman, ELD, yedek parça, test ve tecrübelerinin yapılması, tersane ve kullanıcı eğitimleri ile danışmanlık hizmetlerinin verilmesini de kapsıyor. Askerî gemi inşası konusunda Pakistan ile Türkiye arasında bir ilk olan bu sözleşme ile savunma ve gemi inşa sanayii alanında önemli ve özgün bir işbirliği projesi başlatıldığı kaydediliyor. Denizde İkmal Tankeri (Fleet Tanker) Projesi; STM’nin öncelikli olarak MİLGEM Projesi ile kazandığı tecrübe ve bilgi birikimi ile gerçekleştirilecek. Söz konusu geminin inşası ve donatımı Türk mühendis ve uzmanların kontrol ve gözetiminde Pakistan’daki Karaçi Tersanesi tarafından yapılacak. Proje kapsamında Pakistan Deniz Kuvvetleri için dizayn edilen 15.600 tonluk tanker; yaklaşık 155 metre boyunda, Denizde İkmal Sistemi (RAS/FAS) ile helikopter iniş/kalkış imkanına sahip olacak ve 20 deniz mili sürat yapabilecek. Proje, yaklaşık dört sene içerisinde tamamlanacak.

Savunma kaynakları, uzun vadede Türkiye-Pakistan askerî ilişkilerinde önemli bir ilerlemenin sağlanabileceğini belirtiyor. İki ülkenin ortak projelere imza atmasının gündeme gelebileceği kaydediliyor. Pakistan özellikle uzun menzilli füzeler konusunda önemli bir bilgi birikimine sahip. Türk savunma sanayii de son dönemde özellikle deniz ve hava platformlarında geçmişe göre daha başarılı bir performans sergiliyor.