Geminin sembolik olarak tıbbi malzeme ile elektrik üretiminde kullanılan güneş enerjisi panelleri taşıdığını belirten Kaptan Joel Opperdoes DHA'ya yaptığı açıklamada "Umarım Türklere ait Marmara gemisinin başına gelen bizim başımıza gelmez. Ama ne olursa olsun, yasa dışı olan ambargoyu delerek Gazzeye ulaşmaya çalışacağız" dedi. 

Malmö Kopenhag arasındaki seyahatte gemide yer alan Türkiye kökenli Sosyalist Halk Parti Milletvekili Özlem Sara Çekiç, "Güneş bizimleydi. 2010'da buna benzer bir gemi olan Marmara, İsrail askerinin saldırısına uğramıştı. 8'i Türkiye kökenli 9 kişi öldürüldü. İsrail'in yaptığı yasa dışıdır, insanlık dışıdır. Çünkü Filistinlilere tıbbi yardım, gıda yardımı ve inşaat malzemesi gibi yardımların gitmesini engelliyor. Gemi, Gazze'ye gidinceye kadar birçok limana uğrayacak ve bizim yaptığımız gibi limanlar arasında çeşitli siyasetçiler, sivil toplum örgütleri temsilcileri gemide olacaklar. Tüm dünya liderlerine buradan seslenmek istiyorum; Filistin ve İsrail arasındaki savaşın durması gerekiyor. Savaşın durması için de önce ambargonun kalkması gerekir. Filistin halkına artık özgürlük verilmeli" dedi.

ENDİŞEMİZ VAR

Gemide bulunan Suriye asıllı Doktor Haifaa Awad "Biz Malmö Kopenhag arasındaki seyahatte gemide bulunarak, Gazze'deki durumu dünyanın dikkatine çekmek istedik. Gazze, Dünya'nın en büyük açık hapishanesi durumunda. Ambargo kaldırılmalı ve uluslararası anlaşmalar, Cenevre konvensiyonu hayata geçirilmeli. Hastalar hak ettikleri tedaviyi görebilmeli, Gazze hastanelerine gerekli yardım yapılmalı, çocuklar tedavi edilmeli. İsrail'in yaptığı kabul edilemez" dedi.

Gemi kaptanı Joel Opperdoes ise "Bu gemi bir balıkçı gemisiydi, bir süre sonra Gazze'de olmak üzere yola çıktık ve Kopenhag'a uğradık. Gemide tıbbı malzeme ve elektrik üreten güneş enerjisi panelleri var. Çünkü Gazze'de her iki saatte bir elektrikler kesiliyor. Yükümüz sadece sembolik. Bizim amacımız ambargoyu kırmak. Böylece büyük yük gemileri de girebilsin. Marmara gemisine yapılan saldırıyı unutmadık. Tabi ki biz de aynı saldırıya uğrama endişesi duyuyoruz. Ambargo devam ettiği sürece biz de Gazze seyahatlerimize devam edeceğiz" diye konuştu.

Gemi Kopenhag'dan ayrılmadan önce, Kopenhag Limanı'nda destek konseri düzenlenecek. Konserden elde edilecek gelir, seyahat masrafları ve Filistinliler için kullanılacak.