Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alma kararı konusunda NATO ile gerginlik devam ediyor. Brüksel'de gerçekleştirilen NATO Devlet Liderleri Zirvesi'ninardından açıklamalarda bulunan NATO Hava Kuvvetleri Komutanı ABD'li General Tod Wolters, Türkiye'nin Rus yapımı S-400'lere sahip olmasının NATO için risk içeren bir karar olduğunun altını çizdi.

Wolters, "Türkiye, NATO'nun 'bilinen düşmanları' tarafından kullanılan bir silahı satın alarak, radara yakalanmayan F-35 jetlerinin nasıl çalıştığına dair kilit bilgilerin açığa çıkmasına neden olacak" diye konuştu.

Euronews'ten Hüseyin Koyuncu'nun haberine göre, Türkiye ile NATO çerçevesindeki 'önemli askeri ilişkilerin devam ettiğini’ de vurgulayan Amerikalı komutan, "Şimdilik, bu zor konuyu çevreleyen tüm tartışmalar Türk Hava Kuvvetleri ile olan güçlü ilişkimizi ve ittifakımızı engellemiyor. Bu yolda devam edeceğimize emin olunmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE KENDİ KARARINI ALABİLİR AMA DİKKAT EDİLMELİ"

Geçtiğimiz hafta ise, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi satın alması hakkında, "İttifak üyeleri hangi silahları satın alacaklarına kendileri karar verme hakkına sahip. NATO için önemli olansa müttefikler tarafından satın alınan silahların birbirine uyumlu olması" dedi.

F-35'LERİN TESLİMATINA ENGEL RİSKİ

Türkiye'nin S-400 satın alma kararı, özellikle Washington ile gerginliğe yol açtı.

Geçtiğimiz aylarda, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'nin satın aldığı Lockheed Martin F-35 savaş uçaklarının teslimini bloke etmek için Türkiye'nin Rusya'dan almayı planladığı S-400 füze savunma sisteminden vazgeçmesi şartı üzerinde bir düzenleme yapmıştı.

Eğer söz konusu yasa değişikliği tasarısı onaylanırsa F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatı durdurulacak.

Ancak yasanın yürürlüğe girmesinin birkaç adımı bulunuyor. Senatonun ve Temsilciler Meclisinin yasa tasarısına ilişkin tümüyle onay vermesi ve tasarıyı Başkan Donald Trump'ın da imzalaması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'de ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmede F-35 meselesini masaya yatırmıştı. "Sayın Trump F-35 jet anlaşmasının aynen uygulanacağını bana söyledi" diyen Erdoğan, konuyla ilgili gerekli detayları Trump'a ilettiğini ve Beyaz Saray'ın Kongre'ye mektup göndererek yaptırıma karşı olduğunu bildirdiğini aktarmıştı.

Türkiye Rusya'ya verilen siparişler teslim edilirse S-400 kullanan ilk NATO üyesi olacak.