Mısır'da Seçim Komisyonu, yeni anayasa taslağına ilişkin olarak yapılan referandumda yüzde 63,8 ''evet'', yüzde 36,2 ''hayır'' oyu kullanıldığını bildirdi.

İki aşamada yapılan oylamaya katılım ise düşük. Seçim Komisyonu Başkanı Samir Ebu El Maati, referanduma katılım oranının yüzde 32,9 olduğunu açıkladı.

Hüsnü Mübarek'in devlet başkanlığından devrilmesinin ardından hazırlanan yeni anayasa, İslamî öğretileri baz aldığı gerekçesiyle liberaller, solcular ve ülkedeki Hrıstiyanlar tarafından eleştiriliyor.

Yeni anayasanın temel hak ve özgürlükleri güvence altına almadığı eleştirisinde bulunan muhalifler, referanduma da hile karıştırıldığını ileri sürmüştü.

Seçim yasasının ihlal edildiğine ilişkin itirazların incelendiğini ve işleme konulduğunu kaydeden Seçim Komisyonu Başkanı, erken kapanan seçim merkezlerinden gelen oyların değerlendirmeye alınmadığını kaydetti.

Mısır'da iki ay içinde genel seçimlerin yapılması bekleniyor. Mübarek'in devrilmesinin ardından seçilen ve İslamcıların ağırlıkta olduğu meclis, Yüksek Mahkeme tarafından seçimlerde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle geçen yaz aylarında feshedilmişti.

Genel seçim tarihinin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. DW/dpa/HKS/EC