Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Büyükelçi Botsalı'dan derhal ülkeyi terk etmesi istenirken Türkiye'yle ilişkilerin maslahatgüzar seviyesine indirildiği belirtildi.


Botsalı'nın üç gün içinde Ankara'ya döneceği öne sürülürken, bu kararla istişareler için Kahire'ye çağrılan Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddinin’in Türkiye'ye dönmeyeceği belirtiliyor.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkenin demokratik seçimlerle işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz'da askeri bir darbeyle devrilmesine yönelik açıklamaları Kahire'yi öfkelendirmişti.


Darbenin arkasında İsrail'in olduğunu öne süren Erdoğan, bu hafta da Mursi'nin göstericilerin öldürülmesini azmettirmekten yargılandığı davayla ilgili olarak "Ben, Sayın Mursi'nin yargı karşısındaki tutumunu alkışlıyorum, ona saygı duyuyorum, onu yargılayanlara benim saygım yok" diye konuşmuştu.

Mısır'da geçici yönetim, Mursi'nin de üyesi olduğu Müslüman Kardeşler Hareketi'nin feshetmiş ve çok sayıda liderini gözaltına almıştı.Darbenin ardından Türkiye'nin pekçok kentinde protesto gösterileri yapılmıştı.

Gül: Mısır'la bir elmanın iki yarısı gibiyiz


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'ın kararını yorumlarken "Ümit ediyorum ki ilişkilerimiz tekrar rayına oturur. Türkiye ile Mısır bir elmanın iki yarısı gibidir" dedi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Giresun'da açıklamalar yapan Gül şöyle konuştu:

"Orada olağanüstü bir dönem var. Ümit ederim ki bütün Türkiye ve Mısır arasındaki bu duruma geçici, konjonktürel bakmamız gerekir. Mısır'ın da biran önce demokrasiye tekrar kavuşmasını temenni ederiz. Akdeniz'in güneyine baktığımızda Mısır gibi büyük bir devlet, kuzeyine baktığımızda Türkiye gibi büyük bir devlet vardır. Dolayısıyla tarih boyunca da çok sağlam ilişkilerimiz olmuştur. Türk iş adamlarının çok önemli faaliyetleri var. Şüphesiz ki tabii Mısır'da olup bitenlerden çok üzüldük, bunu açıkça da paylaştık. Ümit ediyorum ki ileride bütün bunlar tekrar rayına oturur" diye konuştu.

Ankara'dan misilleme


Ankara, Mısır'ın kararına aynı şekilde karşılık verdi ve 
Mısır'ın Türkiye Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin'i istenmeyen adam ilan etti.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında şöyle dendi:

"Üzüntü duyduğumuz bu durumun tarih önündeki sorumluluğu, Mısır'da 3 Temmuz darbesinin olağanüstü şartlarında işbaşına gelen geçici yönetime aittir. Herhalükarda, Türk ve Mısır halkları arasında tarihten gelen köklü ilişkiler ve kardeşlik bağları her zaman ve her şartta baki kalacaktır."

"Dost ve kardeş Mısır'ın en kısa zamanda istikrar ve demokrasiye kavuşmasını ve akabinde, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin normale dönmesini temenni ediyoruz."