Güney Afrika’da ırkçı apartheid rejimini bitiren ülkenin ilk siyah devlet başkanı Nelson Mandela, 5 Aralık’ta 95 yaşında ölmesinin ardından Johannesburg’daki FNB Stadyumu’nda yapılan resmi törenle anıldı. BM İnsan Hakları Günü’nde, şiddetli yağışların aksattığı trafik nedeniyle kısa süreli gecikmeyle başlayan törende 95 bin kişi stadyumu doldurdu.

BM GİBİ TÖREN


BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da dahil 90’ı aşkın devlet ve hükümet başkanı törene katıldı. Afrika, hem siyasi hem de entelektüel liderleriyle “tam kadro” törendeydi. ABD, Brezilya,Hindistan, Almanya, Fransa, Küba, Filistin, Afganistan devlet başkanı düzeyinde katıldı. Hayattaki tüm başbakanlarıyla stada çıkarma yapan İngiltere’den, Kraliçe Elizabeth’i de veliaht Veliaht Prens Charles temsil etti. Çin adına Devlet Başkanı Yardımcısı Li Yuançao törene katıldı. İskandinavya’dan Avustralya’ya dek, temsil edilmeyen bölge yoktu. Eşi Michelle Obama ile törene gelen Obama’nın konuşmasını stadyum coşkuyla alkışlarken, iç siyasette zor günler geçiren Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma yuhalandı.


2000’DEN BERİ İLK


Törene damga vuran jest, Obama’nın Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile tokalaşması oldu. 2000 yılından beri ilk kez bu iki ülkenin lideri tokalaştı. 2000’deki tokalaşma görüntülenememişti. Bu kez Obama’nın eğilip samimi bir sohbete giriştiği, biraz şaşıran Castro’nun gülümsediği kameralara yansıdı. ABD ve Küba arasında diplomatik ilişki, Raul Castro’nun ağabeyi Fidel Castro önderliğinde 1959’da yapılan devrim nedeniyle kesilmişti.