Manchester Emniyet Müdürü Ian Hopkins, yaşamını yitirenler arasında çocukların da olduğunu ve şu aşamada bir kişi tarafından gerçekleştirildiğini düşündüklerini açıkladı.

Hopkins gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bunu bir terör olayı olarak ele alıyoruz ve şu aşamada dün akşamki saldırının bir kişi tarafından gerçekleştirildiğine inanıyoruz. Önceliğimiz bu kişinin tek başına mı, yoksa bir örgütün parçası olarak mı hareket ettiğinin tespit edilmesi. Saldırganın olay yerinde öldüğünü teyit edebilirim. Saldırganın el yapımı patlayıcı düzenek taşıdığını ve bunu ateşleyerek bu felakete neden olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Emniyet Müdürü, bu patlamayı, "Manchester Bölgesi'nde yaşanan en korkunç olay" olarak nitelendirdi.

Patlama, ABD'li pop şarkıcısı Ariana Grande'nin konserinin sona ermesinin hemen ardından TSİ 00.30 sularında meydana geldi.

İçişleri Bakanı: Barbarca bir saldırı

İngiltere Başbakanı Theresa May konuyla ilgili ilk açıklamasında, düşüncelerinin "polis tarafından dehşet verici bir terör saldırısı olarak ele alınan olaydan" etkilenenlerle birlikte olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Amber Rudd, yayınladığı video mesajında, "Bu, bir pop konserine giden gençler ve çocuklar gibi toplumumuzun en hassas kesimlerini kasten hedef alan barbarca saldırıdır" dedi.

BBC'ye konuşan acil müdahale ekipleri, tedavi ettikleri bazı yaralanmaların "şarapnel yaralarına benzediğini" belirtti.

Patlamanın ardından Muhafazakar Parti, İşçi Partisi, İskoçya Ulusal Partisi ve Liberal Demokratlar, 8 Haziran'daki genel seçim kampanyası kapsamında Salı günü yapacakları programlarını askıya aldıklarını açıkladı.

Acil güvenlik komitesi COBRA toplanıyor

Acil güvenlik komitesi COBRA'nın sabah saatlerinde Başbakan May başkanlığında toplanması bekleniyor.

Toplantıda, Manchester saldırısının ayrıntılarının ve bundan sonrasına ilişkin güvenlik önlemlerinin ele alınması öngörülüyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn de, Twitter'dan paylaştığı mesajda, "Manchester'da korkunç olay. Düşüncelerim olaydan etkilenenler ve acil durum ekipleriyle" dedi.

Patlamanın olduğu alan önemli bir aktarma noktası

BBC Muhabiri Daniel Sandford ise üst düzey terörle mücadele yetkililerinin Londra'da toplandığını ve İçişleri Bakanlığı ile temas halinde olduklarını bildirdi.

İsminin açıklanmasını istemeyen iki ABD'li yetkili patlamanın bir intihar saldırısı olduğunu öne sürdü. Ancak bu bilgi henüz yetkili makamlarca teyit edilmiş değil.

İngiltere Ulaştırma Polisi, patlamanın konser salonunun fuayesinde meydana geldiğini açıkladı. Burası, kentin kuzeyinde tren ile tramvay hatları arasındaki en önemli aktarma noktalarından birisi.

Ariana Grande'nin Twitter hesabından paylaştığı mesaj

Ariana Grande, Twitter hesabından 'çok üzgün olduğu' mesajını paylaştı.

Kentin en büyük kapalı konser salonu

Manchester Arena, yaklaşık 18 bin kişilik kapasitesiyle şehrin en büyük kapalı konser salonu olma özelliğini taşıyor.

23 yaşındaki ABD'li pop şarkıcısı Grande'nin özelikle gençler ve çocuklar arasında popüler olduğu biliniyor.

Grande, Twitter hesabıdan paylaştığı mesajda 'çok üzgün olduğunu, söyleyecek sözü olmadığını' ifade etti. Grande, ayrıca dünya turnesini askıya aldı.

Görgü tanıkları patlamanın ardından büyük bir panik yaşandığını aktarıyor.

İnsanların yangın çıkışlarına doğru yönelirken büyük bir kaosun yaşandığı ve etrafa cep telefonu, kıyafet, ayakkabı gibi kişisel eşyaların saçıldığı vurgulanıyor.

Manchester'da yaralının kaldırıldığı ambülans görülüyor

Olayda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildiriliyor.

'Savaş filmi sahnesi gibiydi'

Yaşananları 'savaş filmi sahnesine' benzeten görgü tanığı Andy Holey, patlamanın etkisiyle yere düştüğünü söyledi.

Holey, "Ayağa kalktığımda etrafa baktım, her yerde cansız bedenler vardı. 20-30 tane gördüm sanırım. Ölü olduklarını söyleyemem ama ölü gibiydiler" dedi.

Kızıyla konsere giden bir diğer görgü tanığı da, "Ariana, 'Güle güle Manchester! dedi, ışıklar kapandı ve iki büyük patlama sesi geldi. Asansöre binip çıkışa doğru gidiyorduk. Kapılar açıldığında yerde kan gördüm, iki kişi yaralı yatıyordu. Yüzlerinde kan vardı" diye konuştu.

Reuters haber ajansına konuşan görgü tanığı Catherine Macfarlane, "Dışarı çıkıyorduk tam kapının önündeyken çok büyük bir patlama yaşandı herkes çığlık atıyordu" dedi.

Macfarlane, patlama sesinin duyulmasıyla Arena'daki kalabalığın 'panik halde çığlık atarak salondan çıkmaya çalıştğını' söyledi.

Konser alanından çıkanlara polis battaniye verdi.

Manchester Arena'da patlama sesleri sonrası konser alanı hızla boşaldı. Görgü tanıkları kalabalığın çığlıklar atarak kaçtığını söyledi.

Sosyal medyada en çok konuşulan konulardan

Patlama sosyal medyada da farklı etiketlerle en çok konuşulan olaylar arasında girdi.

Açılan #MissingInManchester etiketi altında birçok kişi kayıp yakınlarını bulmak için mesaj atarken, kentte kalacak yer arayanlara evlerini açanlar da #RoomForManchester etiketini kullandı.

Facebook da güvenlik bildirimi özelliğini devreye aldı.(BBC)