Avrupa Postası/ Haber Merkezi


Haberde şu bilgiler dikkat çekiyor, “Örgüte giren paraların büyük bir kısmı banka soygunu, gasp, kaçakçılık ve dış kaynaklı bağışlar. Ancak bu gelirlerin, örgütün kendi kendini finanse etme durumu ile kıyaslandığında, sınırlı olduğu görülür.“

ABD Yönetimi George W. Bush’un altında görev yapan  eski Güvenlik Danışmanı Juan Zarate, ’örgütün büyük bir şekilde kendi kendini finanse ettiğini' belirtiyor.

'International Business Times'in muhabiri Jack Moore'nin haberine göre, Haziran ayı başında IŞİD tarafından Musul Merkez Bankası soyularak 429 milyon dolar gaspedilmiş.“Bu soygunun, terör örgütünü dünyanın en zengin örgütü haline getirdiği" belirtiliyor.

Irak Milli Kongre (INC) Başkanı Ahmet Celebi, örgütün başka bir finans kaynağı daha olduğunu tespit etmiş.“Syrian News“ gazetesinin haberinde Çelebi:“IŞİD'in birkaç petrol boru hattını kontrol altına alarak, örgüte kaynak sağladığını“ yazıyor.

Joshua Keating’in “Slate“ online dergisinde çıkan bir haberinde ise, örgüte Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn’den özel  bağışlar gittiğine yer veriliyor. Örgüte bağış yapanların ortak özelliğinin, İran'la işbirliği içinde olan, Esad ve Irak’taki Maliki hükümetine karşı olmaları dikkat çekmekte.

İŞİD'İN AĞIR SUÇLARINDAN SUUDİ ARABİSTAN SORUMLU

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, İran’ın Ehlibeyt Haber Ajansı’na verdiği demeçte, IŞİD teröristlerini mali yönden Suudi Arabistan krallığının desteklediğini açıklayarak, 'IŞİD örgütünün işlemiş olduğu ağır suçların sorumlusu olarak Suudi Arabistan'ın sorumlu' tutulmasını istiyor.

 “Financial Times“ dergisinde Roula Khalaf ve Sam Jones isimli muhabirlerin haberlerinde ise bir başka gerçeğe yer veriliyor. Haberde IŞİD mensuplarının suçlu ve sabıkalılardan ibaret olduğu dile getirilerek, “ Örgüt tarafından verilen bilgilere göre, sadece 2013 yılında  Irak toplaklarında 10 bine yakın operasyon, bin suikast, 4 bin patlayıcı maddenin muhtelif yerlere yerleştirilmesi ve yüzlerce tutuklunun serbest bırakılmış. Aynı sene içinde örgütten firar ettiği belirtilen yüzlerce kişinin tekrar örgüte geri döndüğü“ açıklanmakta.

Haberde IŞİD'in sağlam bir yapıya sahip, profesyonelce hareket eden ve garip bir şekilde eylemlerini yıllık raporlar halinde yayımlayan islamcı bir grup olduğuna yer veriliyor.