Dombroskis açıklamayı Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile toplantısı sırasında yaptı.


"Yaşanan trajedi ve ilgili koşullar nedeniyle parlamentonun tam desteğine sahip yeni bir hükümet kurulması gerekiyor" dedi.

Geçen Cuma günü çöken Maxima süpermarketinin enkazı altında en az 54 kişi ölmüştü.

Cumhurbaşkanı Berzins daha önce yaptığı açıklamada olayı "cinayet" diye tanımlamış ve yabancı uzmanların gelip felaketin sebeplerini araştırmasını istemişti.


Üçüncü dönem başbakan


Başbakan Dombrovskis Baltık haber ajansı Delfi'nin haberine göre cumhurbaşkanı ile birbuçuk saat süren bir görüşme yaptı.

Cumhurbaşkanı Berzins aynı habere göre, "Geleceği düşünen herkese, sorumluluklarını değerlendirip gereğini yerine getirmeleri için çağrı yapıyorum" dedi.

Çöken süpermarketteki arama ve kurtarma çalışmaları günlerce devam etti.


Başbakan'ın sözcüsü Fransız haber ajansı AFP'ye "Hükümet trajedinin siyasi sorumluluğunu üstlenmektedir." dedi.

Bu, 1991 yılında Letonya'nın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana ülkede yaşanan can kaybı en yüksek felaket.

Polis olayın sebepleriyle ilgili cezai soruşturma başlattı.


Uzmanlar süpermarket binasının tasarımının kötü olduğu ve bu nedenle terasa inşa edilen bahçenin ağırlığını kaldıramadığı tezini ortaya attılar.

Fotoğraflar, videolar ve tanıklıkların tahlilinden sonra bir inşaat mühendisi, terası taşıyan kolonlarda, cıvata yetersizliği de dahil, bir çok tasarım hatası olduğunu söyledi.


İncelenecek diğer ihtimaller arasında kötü malzeme ve yolsuzluk da bulunuyor.

Ülke üç gündür yasta. Ölenler arasında iki Rusya vatandaşı ile üç de itfaiyeci vardı.

Cumhurbaşkanı Berzins bugün yapılan cenazelere katıldı. Çöken binanın yakınlarında mumlar ve çiçeklerden anma köşeleri oluştu.

Ne olacak?


Şimdi Cumhurbaşkanı Berzins, başbakanın istifasını ya reddedecek, ya da kabul edip yeni hükümeti kurmakla görevli bir başbakanı vekaleten atayacak.


Seçimlerin gelecek yıl Ekim ayında yapılması planlanıyordu.


Dombrovskis 2009 yılında göreve yeniden seçildiğinde ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizle başedebilmek için bütçede kesintilere gitme, vergi gelirlerini artırma ve yapısal reformlar gerçekleştirme sözü vermişti.


Üç kere hükümet kurmakla görevlendirilen Dombrovskis, bir çokları tarafından iki milyon nüfuslu Letonya'yı iflastan kurtaran politikacı olarak görülüyor.


Letonya'nın 1 Ocak tarihinde Avrupa Para Birliği'nin 18. üyesi olarak Euro'yu para birimi olarak benimsemesi planlanıyor.