Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde bulnan Witten kentinde, Yunanistan'dan göç eden Türkler tarafından kurulan Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin 25. yılı kutlandı. Almanya ve Hollanda'nın çeşitli kentlerinden gelen bine yakın Batı Trakya Türkleri'nin katıldığı dayanışma gecesine, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk de katıldı.

 

Yunansitan'ı ülkedeki Türk azınlığa uyguladığı politikalar nedeniyle eleştiren Metin Külünk, kilise devleti olmakla itham ettiği Yunanistan'dan adalet ve anlayış beklemediklerini söyledi.

 

İstanbul' da Fener, Üsküdar, Ortaköy gibi bir çok yerde hala dim dik ayakta duran sinagog, kilise ve caminin yan yana olduğunu hatırlatan Külünk, "Lozan'da verdiği sözü tutmayan Yunanistan'ın Atina'daki Fethiye Camisi noktasında adım atmadığı müddetçe hiç şüpheniz olmasın ki, Türkiye'de Ruhban Okulu'nun açılması noktasında adım atmamıştır, atmayacaktır. Batı Trakyalı kardeşlerimizin haklarına saygı noktasında adım atmadıkları müddetçe, Türkiye asla bulunduğu çizgiden Batı Trakyalı soydaşlarını mahsun bırakacak bir adımı atmayacaktır" dedi.

 

Gecede, Witten Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Mesut Hüseyin, 25 yıl önce gördükleri baskı nedeniyle Almanya'ya göç etmek zorunda kalan 40 bin Batı Trakyalı Türkün kurduğu dernekler aracılığıyla kültürlerini yaşatmaya çalıştıklarını, birlik ve beraberliklerini korumak için, bu tür dayanışma geceleri düzenlediklerini söyledi. Yunanistan'ın Batı Trakya'da hala baskıcı bir tutum sergilediğini kaydeden Dr. Mesut Hüseyin, Türkiye'den bu konuda yardım beklediklerini vurguladı.

Şiirlerle yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Batı Trakya Türkleri, mahalli sanatçıların müzikleri eşliğinde birlikte eğlendiler. Gecede, tehlikeli bölgede beyin tümörü olan ve riski nedeniyle ameliyat edilemeyen,  9 yaşındaki  Ahmetcan Ahmet adlı Batı Trakya kökenli çocuğun tedavisi için ailesine yardım toplandı