Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yazdığı mektupta, "düşürülen Rus uçağı nedeniyle öldürülen pilotun ailesinden özür dilediğini ve Rusya-Türkiye ilişkilerinin düzelmesi için elinden geleni yapacağını söylediğini" açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin olarak "pişmanlık ve taziyelerini" ilettiğini açıkladı.

Peskov açıklamasında, Erdoğan'ın Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin'e yolladığı mektubunda, "pişmanlık ve taziyelerini ifade ederek üzgünüm" dediğini belirtti ve Erdoğan'ın Rusya'yı, "bir dost ve stratejik ortak" olarak nitelendirdiğini belirtti.

Kremlin'e göre Erdoğan mektupta, "Rusya'ya ait uçağı düşürme konusunda hiçbir zaman bir isteğimiz ya da kastımız olmadı" dedi.

Kremlin'in konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:


“Mektupta Rusya'nın Türkiye için ilişkilerinin bozulmasını istemediği dost ve stratejik partner olduğu belirtiliyor. Recep Tayyip Erdoğan mektubunda 'Bizim hiçbir zaman Rusya Federasyonu'na ait uçağı vurma isteğimiz ve kastımız yoktu' ifadesini kullandı. 


Daha sonra, 'Tüm riskleri üzerimize alarak ve daha fazla çaba sarf ederek Rus pilotun naaşını Suriyeli muhaliflerin elinden aldık ve Türkiye'ye getirdik. Tüm cenaze öncesi prosedürleri dini ve askeri prosedürlere uygun yapıldı.

Tüm bu çalışmalar bizim tarafımızdan Türk-Rus ilişkilerine uygun seviyede yapıldı. Bir kez daha hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine baş sağlığı diliyorum ve özür dilediğimi söylüyorum. Tüm kalbimle acılarını paylaşıyorum. Rus pilotun ailesini Türk ailesi olarak kabul ediyoruz. Acılarını dindirmek için her türlü inisiyatife hazırız.” 

Alparslan Çelik tahliye edildi



Kasım 2015'te Türkiye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle, Türk savaş uçakları tarafından düşürülen Rus Su-24 tipi savaş uçağının pilotu paraşütle atladığı sırada Suriye tarafındaki savaşçılar tarafından vurularak öldürülmüştü.

Pilotu vurduğu iddia edilen Alparslan Çelik ise bugün 'Harp slahı taşımak' suçlamasıyla çıktığı duruşmada hakim tarafından serbest bırakıldı.

Yurtdışına çıkış yasağı konan Çelik'in tutuksuz yargılaması devam edecek.