Merkezi İngiltere'de bulunan ve Beşar Esad rejimi karşıtı gruplara yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, tepenin şiddetli çatışmalar ardından Kürt güçlerinin eline geçtiğini belirterek, IŞİD'in ikmal yollarının atış menziline girdiğini duyurdu .

Çatışmalarda her iki tarafın da kayıp verdiği ve çok sayıda silah ve cephane ele geçirildiği kaydedildi. Miştenur tepesi, Kobani'ye baktığı için stratejik önem taşıyor.
Kobani Kantonu Dışişleri Sözcüsü İdris Nassan, tepenin bir bölümünün YPG'nin eline geçtiğini, buranın alınmasıyla IŞİD'in takviye yolunun kapanacağını söylemişti.

Nassan çatışma sürecini şöyle anlatmıştı:

"Miştenur Tepesi'ne iki hafta önce zaten çok yaklaşılmıştı. Gün gün ilerleme oluyordu. ABD önderliğindeki koalisyon uçakları tepede IŞİD'in mevzilerini vuruyorlardı. Dün akşamdan bu yana da uçaklar yedi defa IŞİD'in mevzilerini bombaladılar. Peşmerge güçleri de tepeyi ağır silahlarla, toplarla vuruyorlardı. YPG ve üyeleri de tepenin alınması için mücadele ediyorlardı."

Ölü sayısı belirsiz

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çatışmalarda en az 11 IŞİD militanının öldüğünü, yüklü miktarda silah ve cephane ele geçirildiğini açıkladı. Ajanslar ölü sayısı hakkında farklı rakamlar veriyor. Associated Press ajansı, bölgedeki bir Kürt yetkiliye dayanarak her iki tarafın da kayıp verdiğini duyurdu.

Anadolu Ajansı'na konuşan Özgür Suriye Ordusu Saha Komutanı Ahmet Ebu Samra da, Kobani'de bazı Kürt grupların IŞİD'in kontrolündeki Miştenur tepesine düzenlediği operasyonda, 80 IŞİD militanının öldürüldüğünü belirtti. Kobani'nin batı kesiminde şu anda çatışma yaşanmadığını ifade eden Samra, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının IŞİD'e ait mevzileri bombaladığını kaydetti.

Eylül ayından bu yana Kobani'de kontrolü ele geçirmeye çalışan IŞİD militanları Kürt güçlerinin yoğun direnişi ile karşı karşıyaydı. Bu tarihten itibaren devam eden çatışmalarda kent harabeye döndü, en az 1600 kişi öldü. IŞİD saldırısı sonrası onbinlerce Kobani sakini sığınmacı olarak Türkiye tarafına geçti.