Yusuf Özkan / Lahey


 
Saldırı haberi üzerine kızkardeşinin cenazesini teşhis için Nairobi'ye uçtu.

Nairobi'den İstanbul'a uçmak üzereyken havalanında gözaltına alınan zanlı Muhammed Hüseyin Ahmed'in de Elif Yavuz gibi Hollanda pasaportu taşıdığı belirtiliyor.


Kenya'nın başkenti Nairobi'deki alışveriş merkezine yönelik terör saldırısında yaşamını yitiren 62 kişiden birisi olan Türkiye kökenli Hollanda vatandaşı Elif Yavuz'un ölümü Hollanda'da geniş yankı buldu.

'Dünya barışına adadı'


Aynı saldırıda yaşamını yitiren erkek arkadaşı Ross Langdon'dan 8 aylık hamile olan 33 yaşındaki Elif Yavuz, parlak kariyerini "dünya barışına" adamış bir isim.


Eindhoven yakınlarındaki Reusel kasabasında büyüyen Elif Yavuz,birkaç yıl önce Nijmegen Radboud Üniveristesi'nden mezun oldu.

Siyaset bilimi okuyan Yavuz, daha sonra öğrenimine ABD'deki Harward Üniversitesi'nde devam etti.


Bir süre Dünya Bankası'nda çalışan Elif Yavuz, kısa süre önce de Avustralyalı mimar sevgilisi Ross Langdon ile birlikte Bill & Melinda Gates Vakfı adına Kenya'ya taşındı.


Vakıf adına "Sıtma Proğramı"nda görev alan Elif Yavuz, yaşamını dünya barışına adadığını belirtiyordu.


Ödüllü bir mimar olan erkek arkadaşı Roos Langdon da, Kenya AIDS Hastanesi projesini ücretsiz çizdi.

İnternette blog açan arkadaşlarının, "yaşamlarını dünya barışına adamışlardı" dediği çift, kısa süre sonra bebek sahibi olmaya hazırlanıyordu.


Elif Yavuz, 8 aydan fazla hamileydi.


Hollanda'da yaşayan kardeşi Sinan Yavuz, 2 hafta sonra doğum sırasında kızkardeşinin yanında olmak ve yeğenine "hoşgeldin" demek için Kenya'ya gitmeye hazırlanıyordu.

Ancak, saldırı haberi üzerine Elif Yavuz'un cenazesini teşhis etmek için Nairobi'ye uçtu.

'Heyecanımız kabusa dönüştü'



Hollanda basının soruları üzerine kısa bir açıklama yapan Sinan Yavuz, şaşkındı. "Heyecanımız kabusa dönüştü. Yeğenimin doğum heyecanını yaşamaya hazırlanırken kardeşimin ölüm haberi geldi" diyebildi sadece.


Aynı şaşkınlık ve üzüntü, birkaç yıl önce mezun olduğu Nijmegen radboud Üniversitesi'nde de hakim. Öğretim Görevlisi Marcel Wissenburg, "Elif, gelmiş geçmiş en iyi öğrencilerimden biriydi" diyor.


Elif Yavuz'un büyüdüğü Eindhoven ve çevresi de saldırıya tepkili.

Brabant eyalet televizyonu yayınlarında Elif Yavuz'a geniş yer veriyor.

Hıristiyan Demokrat Parti'li (CDA) Eindhoven belediye meclisi üyesi İbrahim Wijbenga, "Elif'in ölümü herkesi şok etti" diyor.


Wijbenga, Elif'in babasının Eindhoven'da tanınan bir isim olduğunu anlatıyor:

"6 yıl önce de Elif'le birlikte babasını burdaki Müslüman mezarlığına defnetmiştik. Akıl almaz bir olay. İnanası gelmiyor insanın."

Zanlı da Hollanda vatandaşı


Hollanda basınına göre, zanlılardan biri de Elif Yavuz gibi Hollanda vatandaşı. Nairobi'den İstanbul'a uçmak üzereyken gözaltına alınan Muhammed Hüseyin Ahmed adlı kişinin Hollanda pasaportu taşıdığı belirtiliyor. Hollanda makamlarının, Muhammed Hüseyin Ahmed'in kimliğinin gerçek olup olmadığın belirlemek için araştırma başlattığı bildiriliyor.