Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Newroz kutlamalarında görüntülü olarak yayınlanan Kürtçe mesajında Karayılan, Abdullah Öcalan'ın 21 Mart'ta Diyarbakır'daki nevruzda yayınladığı mesajına aynen sahip çıktıklarını söyledi. Karayılan 10 dakikalık video görüntüsüyle verilen mesajında KCK, PKK ve HPG olarak açık bir şekilde ateşkes ilan ettiklerini belirtirken, "Önder Apo’nun verdiği karar aynı zamanda hepimizin de kararıdır" dedi.

 

Bu yıl Newroz'un kendileri ve Kürt halkı için yeni bir gün olduğunu dile getiren Karayılan, "Kürdistan’da, Türkiye’de ve Ortadoğu’da yeni bir dönem başladı. Halkların birlikteliğinin, özgür yaşamını kurmanın süreci, demokratik özgürlük süreci. Bundan dolayı biz önder Apo’nun bu perspektifini, yeni süreci özgürlük ve demokrasinin yükseltilmesinin yeni adımı olarak görüyoruz. Herkesin de böyle görmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

 

Abdullah Öcalan'la yeni bir dönem ve yeni bir sayfa açıldığı görüşünü savunan Karayılan mesajda şöyle dedi:

 

"Şimdi herkes, soruyor. Önder Apo’nun çağrısına karşı PKK’nın ve HPG’nin tutumu ne olacak diye soruyor. Şimdi ben tüm hareketimiz adına hareketimizin tutumunu, hepinizin şahitliğinde ve hepinizin önünde açıklıyorum. Önder Apo’nun verdiği karar aynı zamanda hepimizin de kararıdır. Biz bu kararı kabul ediyor ve katılıyoruz. İçeriğini ve çerçevesini tarihsel, doğru ve çok önemli görüyoruz. Yeni bir sürecin, tarihi bir dönemin başlangıcı olarak görüyoruz."

 

ATEŞKES İLAN EDİYORUZ

Öcalan'ın mesajının açıklanmasından sonra 21 Mart'tan bu yana KCK, PKK ve HPG olarak açık bir şekilde ateşkes ilan ettiklerini, Türkiye sınırlarında olan 'askeri' faaliyetleri, ateşkes çerçevesinde planlayacaklarını belirten Karayılan şöyle dedi:

 

"Ama eğer güçlerimize saldırı olursa, elbette güçlerimiz bu saldırılar karşısında kendilerini koruyacaklardır. Bir kere daha saldırılara karşı misilleme hakkımız olacaktır. Bu dünyevi bir haktır, meşru bir haktır. Uluslararası yasalarda da bu var. Yok eğer kimse güçlerimize saldırmazsa güçlerimizde hiçbir askeri eylem yapmayacaktır. Şimdilik kesinleşen kararımız budur."

 

Geri çekilmeyle ilgili de konuşan Karayılan, "Geri çekilmeye ilişkin olarak da; eğer Türk devleti, hükümet ve parlamento sorumluluğunu yerine getirir ve geri çekilmeye ilişkin gerekli kararları alırsa, gerekli komisyon ve kurumları oluşturursa, geri çekilmenin zeminini eğer oluşturursa biz onu da yerine getireceğiz. Şimdi bu zeminin oluşturulmasını bekliyoruz. Bu konularda bizim söyleyeceklerimiz kısaca budur" dedi.

 

Murat Karayılan mesajında "Biz savaşa da hazırız, barışa da hazırız. Tüm halkımızın, tüm yurtseverlerin ve tüm arkadaşların önder Apo’nun perspektifini doğru bir şekilde anlaması gerekir. Önder Apo’nun perspektifi özgürlük mücadelesinde yeni bir dönem başlatıyor. Bu bir son değil, bir başlangıçtır. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinin başlangıcıdır" ifadelerine yer verdi.

 

Murat Karayılan, Avrupa'daki Kürtlere de siyasi ve diplomatik bir hamle başlatmaları çağrısında bulunarak, "Sizlerin özellikle önder Apo’ya özgürlük kampanyasını yükseltmeniz lazım. Tüm dünyada yükseltin. Artık önder Apo’nun özgürleşmesinin zamanı gelmiştir. Bundan dolayı önder Apo’ya özgürlük kampanyasının tüm dünyaya yayılması gerekir ve sizlerin bu başarması gerekir" dedi.

 

Paris'te öldürülen 3 PKK'li kadını adlarıyla anan Murat Karayılan, bu cinayetlerin aydınlatılması için siyasi, diplomatik, hukuk alanda ne çalışma gerekiyorsa, Avrupa’daki Kürtlerin bunu yapması ve başarması gerektiğini sözlerine ekledi.