İrfan Erdoğan

 

151 ülkede örgütlü olan ve yaklaşık 4,6 milyon taşımacılık işçisini temsil eden ITF (Uluslararası Taşımacılık Sendikaları Federasyonu), Hava-iş'in mücadelesine destek olmak için yeni bir kampanya başlattı. ITF'in kampanya çağrı metni aşağıdaki gibidir.

 

Değerli Arkadaşlar,

Havacılık sektöründe işten atılan işçiler, hakları için gerçekleştirdikleri protestoları sürüyor.

2012 Haziran ayından bu yana Türkiye'deki havacılık işçileri ile Türk Havayolları (THY) arasında grev hakları ve işten çıkarılan 305 işçi üzerine anlaşmazlık oluşmuştu.

Dünyanın dört bir yanından sendikalar yüksek sesle THY'nin sendika karşıtı tutumunu kınadı.

Uluslar arası dayanışmayla beraber işçilerin direnişteki kararlılığı ile büyük galibiyetle sonuçlandı: grev hakkı yasağı havacılık mevzuattan geri çekildi ve bugüne kadar işçi mahkemelerinde davaları görülen 170 işçinin davaları lehine sonuçlandı.

Ancak, Türk Hükümetinin kısmen ortak olduğu THY uzlaşmaya yanaşmamaya devam etti. Şirket, 305'i geri almayı reddediyor ve çalışanların sendikası Hava-İş tarafından ileri sürülen herhangi bir pazarlık önerisini kabul etmiyor. 15 Mayıs 2013'te THY işçileri süresiz olarak greve başladı.Dünya, havacılık işçilerinin de dâhil olduğu işçilerin toplanma ve örgütlenme özgürlüğü hakları için barışçıl protestolarına karşı Türk hükümetinin şiddet ve otoriter tepkilerine tanıklık etti. Küresel sendikal hareketler bu duruma küresel destek ve eylemlerle yanıt verdi. Türkiye'deki işçiler için oldukça kritik bir zaman. Türkiye'de sendika hakları için verilen mücadelede işten çıkarılan 305 işçiyi ve ailelerini desteklemeye devam etmeye çağırıyoruz...

 

"305 Dayanışma Grubu”na katılın, grev alanından düzenli haberleri alın ve kampanya hareketlerindeki güncellemeleri takip edin ve nasıl dâhil olabileceğinize dair bilgi alın. Lütfen üyelerinize, arkadaşlarınıza ve ailenize katılmaları için aktarın. Dayanışmayla...

 

Gabriel Mocho

ITF Sivil Havacılık Bölümü Sekreter