İsrail ordusu Gazze'de bulunan tüm kara birliklerini de geri çekeceğini açıkladı. Üç günlük ateşkes için önkoşulu olmadığını belirten İsrail hükümeti de, Mısır'ın başkenti Kahire'ye bir heyet göndereceğini duyurdu.

Filistin Yönetimi'nin temsilcileri de Kahire'deki temaslarını sürdürüyor. Mısır hükümeti ise İsrail ve Filistin yetkililerinin kalıcı ateşkese yönelik görüşmelere de başlamalarını umuyor.

Son gelişmelerden memnun olduklarını belirten Birleşmiş Milletler ve Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri, taraflara ateşkese uyma çağrısı yaptı.

Gazze'de daha önce ilan edilen ateşkesler pek de uzun süreli olmamış, İsrail ve Hamas birbirlerini ateşkes ihlal etmekle suçlamıştı.

Kahire'deki BBC muhabiri Mark Lowen ise ateşkes 72 saatliğine yürürlükte olsa da, kalıcı bir ateşkes için iki tarafın da tavizler vermesi gerektiğini vurguluyor. Filistin tarafı İsrail'deki tutsakların serbest bırakılmalarını, Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılmasını ve Gazze sınırındaki kısıtlamaların son bulmasını 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise dün yaptığı açıklamada bir kez daha ülkesinin temel hedefinin "vatandaşlarının güvenliğini sağlamak" olduğunu söylemişti.

Netanyahu, "Askeri operasyonumuz, militanların İsrail'e sızmak için kullandıkları tüm tüneller imha edilemeden son bulmayacak" demişti.

"İsrail mülteci kampını bombaladı"

İsrail ordusu dün tek taraflı ilan ettiği yedi saatlik "insani ateşkesin" ardından Gazze'deki saldırılarına yeniden başlamıştı.

Filistinliler İsrail'i Gazze'nin kuzeyinde bir mülteci kampını bombalayarak ateşkes ihlal etmekle suçluyor. Filistinli yetkililer saldırıda bir kadının ve sekiz yaşındaki bir kız çocuğunun hayatını kaybettiğini açıkladı.

İsrail ordusu ise ülkeye yönelik roket saldırılarının sürdüğünü duyurdu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı yetkililerinin açıkladığı verilere göre, İsrail'in yaklaşık bir aydır sürdürdüğü saldırılarında yaşamını kaybeden Filistinlilerin sayısı 1800'ü aştı.

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında ise 67 kişi öldü. Ölenlerin üçü dışında hepsi asker.