Erdoğan, İsrail ile Türkiye arasındaki anlaşmaya dair "İki ülke ve Filistin için hayırlara vesile olmasını diliyorum, ekonomik ilişkiler çok farklı bir şekilde gelişmeye başlayacaktır. Sayın Obama başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum" dedi.

2010 yılında İsrail komandolarının Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara filosuna düzenlediği baskınla Türkiye'nin İsraille sorunlu bir döneme girdiğini ve iki ülke arasındaki ilişkilleri düzeltmek için 'ABD başta olmak üzere girişimler olduğunu' ifade eden Erdoğan, daha önce İsraille ilişkilere dair üç şartın yerine gelmesi gerektiğini söylediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı konuşmasına şöyle devam etti:

"Birincisi, İsrail bu eyleminden dolayı Türkiye'den resmen özür dilemelidir demiştim. 2013 yılında ABD Başkanı sayın Obama şahitliğinde İsrail başbakanı bu özrü şahsen bana ifade etti.

"İkinci şartımız İsrail'in masumların ailelerine tazminat ödemesiydi. Bu şart da 20 milyon dolar olarak rakamın kesinleştirilmesiyle yerine getirilmiş oldu."

"Üçüncü şartımız Mavi Marmara şehitlerinin amacı olan, bu uğurda canlarını verdikleri Gazze'de yaşayan Filistinlilerin hayat şartlarının iyileştirilmesi noktasında ablukanın kaldırılmasıydı."

"Ya dedik limana elektrik enerjisi verilen gemi yerleştirelim, veya orada Almanların işlettiği santraldan elektrik, bunun da bütün şebekelerini biz Türkiye olarak yenileyeceğiz. Şimdi bu da kabul edildi. Su maalesef sıkıntı."



Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'gıda, sağlık, konut gibi temel ihtiyaçlara kadar her alanda Gazze'ye yardım ulaştırılabileceğini' belirtip "Bayram öncesi 14 tonluk gemiyle Mersin'den yola çıkmak suretiyle Gazze'ye ulaştıracağız" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Türkiye'yle varılan anlaşmanın ülke ekonomisine büyük bir ivme kazandıracağını söyledi.

'Rusya'ya üzüntümü ifade ettim'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, düşürülen Rus uçağıyla ilgili Moskova'ya iletilen mektuba dair de "Bu olumsuzluğu da ortadan kaldırmaya yönelik adımlarımızı attık" dedi.

Erdoğan, "Gönderdiğim mektupta hem yaşanan hadiseden duyduğumuz üzüntüyü ifade ettim, hem de bölgesel işbirliği imkânlarını hatırlattım. Türkiye, dostlarına güven sağlayan bir ülke olduğunu her zaman göstermiştir. Bu yakın komşumuzla da olan münasebetleri, özellikle stratejik düzeyde attığımız adımları geliştirmenin gayretine inanıyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin'e gönderdiği mektupta, Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu belirterek, "Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine bir kez daha acılarını paylaştığımı belirtmek ve taziyelerimi sunmak istiyorum; kusura bakmasınlar diyorum" ifadelerini kullandığını söylemişti.

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'e gönderdiği mektupta, Türkiye ile Rusya arasındaki geleneksel dostane ilişkilerin tekrar tesis edilmesi, bölgesel krizlerin çözümü için işbirliği ve terörle ortak mücadele edilmesi için çağrıda bulunduğunu belirtti.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, mektupta şu ifadeler de yer aldı:

"Bir kez daha üzüntümü ve derin başsağlığı dileklerimi ölen pilotun ailesine iletmek istiyorum ve ve özür diliyorum. Tüm kalbimle acılarını paylaşıyorum. Rus pilotun ailesini Türk ailesi olarak kabul ediyoruz. Verilen acıların ve zararın hafifletilmesi için gerekli tüm inisiyatifleri almaya hazırız."



'Son kararı Moskova verecek'

Rusya Tarım Bakanı Alexander Tikachev, Türkiye'yle ilişkilerin bundan böyle ne düzeyde olacağına Moskova'nın karar vereceğini söyledi. Kasım 2015'te Rus jetinin düşürülmesinin ardından Rusya, Türkiye'den ithal edilen tarım ürünlerinin neredeyse tümünü yasaklamıştı.

Kremlin ayrıca Rus vatandaşlarına Türkiye'de tatile gitmeme çağrısı yapmış ve turizm acentalarının da Türkiye'ye tur satışlarını engellemişti.(BBC)