Hamas'ın askeri kanadı ise, şimdiden öneriyi reddeti ve mevcut koşullarla ateşkese uymanın 'teslim olmak' anlamına geleceğini söyledi.
Mısır'ın başkenti Kahire'de her iki tarafın üst düzey yetkilileri ile yürütülen görüşmeler sonrasında hazırlanan ateşkes önerisi, tarafların askeri operasyonları 'hemen' durdurmasını öngörüyordu.

Filistinli yetkililer şu ana kadar İsrail'in 8 gün önce başlayan hava saldırıları nedeniyle Gazze'de 192 kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Birleşmiş Milletler ölenlerin dörtte üçünden fazlasının sivil olduğunu söyledi. 1400 Filistinli’nin de yaralandığı düşünülüyor.

'Tetikteyiz'

İsrail'in, ateşkes önerisini kabul ettiğini duyurmasından bu yana herhangi bir hava saldırısı gerçekleşmedi. Ancak İsrailli yetkililer, Gazze'den atılan 20'nin üzerinde roketin İsrail topraklarına isabet ettiğini belirtiyor.

Bu sabah güvenlik kabinesini toplayarak ateşkes önerisini onaylayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, 'tetikte olmaya devam ediyoruz' dedi. "Gazze'nin diplomatik yollarla askeri unsurlardan arındırılmasına bir şans vermek için Mısır'ın ateşkes önerisini onayladık" diyen Netanyahu, "Hamas'ın öneriyi kabul etmemesi durumunda ise -ki görünen o ki kabul de etmeyecekler- İsrail'in Gazze'deki operasyonların şiddetini artırması için elinde her türlü uluslararası meşruiyet olacaktır" ifadesini kullandı.

İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin sözcüsü Peter Lerner de, "Hükümetten gelen talimatlar üzerine ordu şu anda operasyonları durdurmuş durumda. Ancak tetikte olmaya devam ediyoruz" dedi.

İsrail'den 'taktik adım'

BBC'nin Orta Doğu muhabiri Kevin Connolly, İsrail'in ateşkesi kabul etmesini "Akıllıca düşünülmüş taktik bir adım" olarak yorumluyor. Connoly, "Hamas'ın da ateşkese uyması durumunda İsrail, Gazze'deki roket stoklarının bir kısmını imha ettiği için memnun olacaktır" diyor. Connolly, Hamas'ın ateşkese uymaması halinde ise, Netanyahu yönetiminin diplomatik anlamda daha güçlü bir pozisyona geleceğini düşündüğünü belirtiyor.