Açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında geldi.

Netanyahu toplantıda, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ahlâk dersi alacak değilim" ifadelerini de kullandı.

Netanyahu şöyle konuştu:

"Sayın Erdoğan İsrail'e saldırdı. Kendi ülkesinde Kürt köylerini bombalayan, gazetecileri hapse atan, İran'ın uluslararası yaptırımları delmesine yardım eden ve Gazze dahil teröristlerin masum insanları öldürmesine yardım eden bir liderden ahlâk dersi alacak değilim."

Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama: Kınıyoruz

Bu sözlere Cumhurbaşkanlığı'ndan kısa sürede yanıt geldi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yayımladığı yazılı açıklamada "İsrail Başbakanı Netanyahu'nun açıklamalarını en sert biçimde kınıyoruz" dedi.

Açıklamada, "Uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayan, Filistin halkının yüzlerce yıllık vatan topraklarını işgal eden, Birleşmiş Milletler kararlarını sistematik biçimde ihlâl eden İsrail'in öncelikle kendi yaptıklarının hesabını vermesi gerekir" ifadeleri yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazar günü Sivas'ta yaptığı konuşmada "İsrail bir terör devletidir" demiş ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararının yok hükmünde olduğunu söylemişti.

Macron: Yerleşimler durdurulsun

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise basın toplantısında, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını onaylamadığını Netanyahu'ya ilettiğini kaydetti.

Macron, İsrail'e Filistinlilere iyi niyet göstergesinde bulunmalarını tavsiye etti ve bunun için ilk olarak Yahudi yerleşimlerini durdurabileceklerini ifade etti.

"Bana göre yerleşim inşaalarını durdurmak ve Filistin Yönetimi'ne yönelik güven arttırıcı önlemler, ilk olarak yapılabilecek önemli hareketler ve bunları da Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştük" dedi.

Lübnan'dan Malezya'ya protesto gösterileri

İsrail Başbakanı Netanyahu Avrupa ziyaretine başlamışken, ABD'nin Kudüs kararı da İslam dünyasında protesto edilmeye devam ediyor.

Pazar günü Lübnan, Ürdün, Mısır, Fas, Pakistan, Endonezya ve Malezya'da on binlerce kişi protesto gösterileri düzenledi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut yakınlarındaki protestoda, protestoculara biber gazı ve tazyikli su kullandı

Lübnan'ın başkenti Beyrut yakınlarındaki protestoda, protestoculara biber gazı ve tazyikli su kullandı

İstanbul Yenikapı Meydanı'nda da protesto gösterisi vardı.

Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'te de protestolar vardı.

Filistin Today televizyon kanalı, Filistin Kızıl Haç'ının verilerine göre 58 kişinin yaralandığını duyurdu.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Batı Şeria'nın güneyindeki El Arroub mülteci kampındaki protestolarda, bir Filistinlinin plastik mermi sonucu yaralandığını açıkladı.

Batı Şeria ve Bethlehem'deki protestolarda Filistinliler tekerlek yaktı ve İsrailli askerlere taş attı, İsrailli güvenlik güçleri biber gazı kullandı.

İsrailli güvenlik görevlisi bıçaklandı

Kudüs merkez otobüs garında ise bir Filistinli, İsrailli güvenlik görevlisini bıçakladı. İsrailli güvenlik görevlisinin durumunun kritik olduğu belirtiliyor. Filistinli saldırgan ise gözaltına alındı.

İsrail'in açtığı ateş ya da Gazze'den atılan roketlere karşılık düzenlediği hava saldırıları sonucu şimdiye kadar dört Filistinli hayatını kaybetti.

İsrailli güvenlik görevlisi bıçaklandı, Filistinli saldırgan gözaltına alındı

İsrailli güvenlik görevlisi bıçaklandı, Filistinli saldırgan gözaltına alındı

İsrail ayrıca Pazar günü Gazze Şeridi'ndeki Hamas tünellerini vurduğunu açıkladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Pazartesi günü Brüksel'de Avrupa Birliği dışişleri bakanlarıyla bir araya gelmesi bekleniyor.

Netanyahu'nun Avrupa ziyaretinin uzun zamandır planlandığı belirtiliyor, ancak hem Macron'un hem de AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin Trump'ın kararını eleştirmesinden sonra gelmesi dikkat çekiyor. (BBC)