ABD'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşıdığı büyükelçiliğinin açılışı öncesi sınırda tansiyon yükseldi. Gazze Şeridi'nde toplanmaya başlayan binlerce Filistinli ile İsrail askerleri arasında arbede yaşanıyor.

srail askerlerinin sınır bölgesinde açtığı ateş sonucu 37 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin de yaralandığı bildiriliyor. Alman haber ajansı dpa'ya göre yaralı sayısı bini buluyor. 

Gazze Sağlık Bakanlığı sınıra yakın alanda bulunan 37 kişinin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı. Hayatını kaybedenlerden birinin 21 yaşında olduğu belirtilirken, diğer kişilerle ilgili henüz bilgi verilmedi. 

Uluslarrası haber ajansı Associated Press'e konuşan görgü tanıkları İsrail ordusunun müdahalede gerçek mermi kullandığını söylüyor. Gazze Şeridi'nin yanısıra Kudüs ve Beytüllahim yakınlarında da çatışma yaşandığı aktarılıyor. 

Gazze Şeridi'nde bir milyon kişi bekleniyor

Gazze'de Pazartesi günü itibariyle tüm siyasi fraksiyonların katılımıyla yapılan genel grev nedeniyle iş yerleri, üniversiteler ve okullar kapalı kalacak. Gazze Şeridi'ndeki protestolara bir milyona yakın kişinin katılması bekleniyor.

Filistinlilerin ana caddelerde de eylemler düzenlediği bildirildi. Filistinliler otobüslerle protesto alanına taşınırken, camilerden protestolara katılım gösterilmesi için çağrılar yapıldığı belirtildi.

Filistinliler için 15 Mayıs Nakba (Felaket) Günü olarak kabul ediliyor. Bu nedenle Salı günü anmalar gerçekleştirilecek. Filistinliler 1948 yılında İsrail devletinin kurulmasını kendileri için bir felaket olarak tanıyor.

Proteste im Gazastreifen an der Grenze zu Israel

Gazze Şeridi'ndeki protestolar şiddetlendi.

Filistin Başbakanı : Hukuk ve değerler hiçe sayılıyor

ABD Büyükelçiliği'nin açılışı hem Filistinliler hem de İsrailliler için önem taşıyan bir günde gerçekleşiyor. Filistin yönetimi, Trump'ın bu günü seçmesine tepkili. Filistin Başbakanı Rami Hamdallah, büyükelçiliğin taşınma tarihinin, "uluslararası hukukun ihlali, eşitlik ve ahlak gibi değerlerin hiçe sayılması anlamına geldiğini" ifade etti.

Israel, Gaza: Palästinenser demonstrieren gegen den Umzug der US Botschaft nach Jerusalem

Sınırdaki protestolara bir milyona yakın kişinin katılması bekleniyor.

Hamdallah, "Filistin tarihindeki böylesi bir trajik günün seçilmesi barış sürecinin temel değerlerine yönelik hassasiyet ve saygı eksikliğine işaret ediyor" dedi.

Bugün öğleden sonra yapılacak büyükelçilik açılışına ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD Başkanı Trump'ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner'in katılması bekleniyor.(Deutsche Welle)