ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Paris'e geldi. Toplantıya ev sahipliği yapacak olan Fransa'nın Cumhurbaşkanı François Hollande ise, son olarak IŞİD'in İngiliz vatandaşı David Haines'İn başını keserek öldürmesinin ardından 'acilen harekete geçilmesi gerektiği bir kez daha anlaşıldı' dedi.

Kerry ise Orta Doğu turunun ardından koalisyona ilgiyi 'son derece olumlu' olarak niteledi.

IŞİD'le mücadele edecek koalisyonda 10 Arap ülkesi de yer alıyor.Bazı Arap ülkelerinin IŞİD hedeflerini vuracak hava saldırılarına katılmayı önerdiği belirtildi.

Ancak bu önerinin kabul görebilmesi için öncelikle Irak hükümetinin operasyonlara izin vermesi gerekiyor.

Bugünkü toplantıya Mısır, Irak, Lübnan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudia Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yetkililerinin de katılması bekleniyor.

Suriye ve İran'dan eleştiri


IŞİD'e karşı mücadele koalisyonuna katılım geniş tabanlı olsa da bölgede farklı görüşler de var.

Suriye'nin Dışişleri Bakan yardımcısı Faysal Mekdad, "Daha önce teörizme destek vermiş olan Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar gibi ülkelerle işbireliği yaparak terörizme karşı mücadele edemezsiniz" dedi.


Suriye, IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonda Esad rejiminin de bulunması gerektiği ve Suriye'nin hassasiyetlerinin göz önünde bulundurulmasının şart olduğunu ifade etti.

Mekdad'a göre ABD Başkanı Barack Obama'nın planı oldukça sorunlu.

Mekdad, "Washington'un stratejisi birçok önemli detayı atlıyor. Suriye uzun süredir bu terörist gruplara karşı savaşıyor ve herhangi bir koalisyonun da merkezinde olması gerekiyor" dedi.

İran ise Paris toplantısını 'sadece bir gösteriden ibaret' sözleriyle eleştirdi.

Koalisyona davet edilmemesinin ülkede memnuniyetsizlikle karşılandığını belirten Tahran yönetimi ABD ve müttefiklerini gerçekçi bir çözüm geliştirememekle suçladı.