Human Rights Watch raporunda terör örgütü IŞİD’in 1915 yılı Şubat ayında ele geçirdiği Libya’nın Sirte kentinde şu ana kadar aralarında savaş esiri ve muhaliflerin de bulunduğu 49 kişinin ajanlık, büyücülük ve inançsızlık suçlamarıyla asılarak ya da başı kesilerek idam edildiğinin belgelendiğini yazdı.

Raporda 30 yaşındaki Libyalı bir kadının ’’Sirte’de yaşam dayanılmaz durumda. Herkes korku içinde yaşıyor. Gıda maddeleri yok. Hastanelerde ne doktor ne hemşire ne de piyasada ilaç var. Sokaklarda IŞİD’in ajanları dolaşıyor. Parası olan bir çok insan kenti terketti. Parası olmayan bizler burda hapis kaldık’’ sözlerine yer verdi.

Human Rights Watch terör ve kontra terör araştırmacılarından Letta Tayler Libya’daki durumu anlatırken ’’Dünyanın dikkati Suriye ve Irak’taki vahşete, kıyıma çevrilmişken Libya’da IŞID cinayetlerine serbestçe devam ediyor’’ diye konuştu.

Sirte’den Misrata’ya kaçan 45 kent sakini ile yapılan söyleşilere ilavaten kentte yaşayan kişilerle telefon ve internet aracılığıyla yapılan söyleşilere dayandırılan raporda 80 bin nufuslu kentin dörtte üçünün kentti terkettiği, IŞİD’in kentteki liman, havalimanı ile enerji santralini elinde bulundurduğu, kentte 3 hapishanenin tesis edildiği, dış dünya ile olan haberleşmenin tümüyle kontrol altında oduğu, kentteki üniversitelerin terör örgütü tarafından 2015 yılı sonunda kapatıldığı belirttildi.