İran haber ajansları, Tahran'daki saldırılarda en az 12 kişinin öldüğünü bildirdi. Yerel medyanın verdiği habere göre, saldırılar sırasında meclis bahçesindeki bir koruma ile anıt mezardaki bir bahçıvan da hayatını kaybetti. Yetkililer, en az 42 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İran gizli istihbarat servisi de terör saldırıları düzenlendiğini doğruladı.

ABD ve Suudi Arabistan'a suçlama

Reuters'ın haberine göre, İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, Tahran'daki terör saldırılarının ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Kralı Selman arasındaki görüşmeden "sadece bir hafta sonra" düzenlendiği belirtilerek, "IŞİD'in üstlenmesi, onların da bu vahşi saldırıda dahli olduğunu ispatlıyor" denildi.

Meclisteki saldırı, milletvekillerinin katıldığı oturum sırasında meydana geldi. Televizyon görüntülerinde meclisteki toplantı devam ederken, dışarıdan silah seslerinin geldiği duyuluyor.

Meclis binasından kaçmaya çalışan bir kadın

Çifte saldırıyı IŞİD üstlendi. IŞİD'e yakınlığı ile tanınan Amak haber ajansı, meclise ve Humeyni'nin anıt mezarına IŞİD militanlarının eylem düzenlediğini belirtti. Meclis'teki dört saldırganın öldürüldüğü bildirildi.

IŞİD daha önce de İran’ı tehdit etmişti. Mart ayında Farsça yayınladığı bir video kaydında IŞİD, İran’ı ele geçireceklerini ve “Sünni Müslüman ulusa iade edeceklerini” belirtmişti. Diğer radikal Sünni gruplar gibi IŞİD de Şiileri "tanrı tanımaz" olarak nitelendiriyor ve Şiilere karşı saldırılar düzenliyor.  (BBC)