NATO Kuzey Atlantik Konseyi Türkiye'nin başvurusu üzerine acilen toplandı. Buluşmada Türkiye’nin, Musul'daki gelişmeler ve aralarında Türk Başkonsolosunun da bulunduğu rehin alma olayı hakkında müttefikleri bilgilendirdiği kaydedildi. Toplantıdan sonra açıklama yapan NATO sözcüsü buluşmanın sadece danışma nitelikli olduğunu ve “taraflardan herhangi birinin güvenliğinin tehlikeye girmesi halinde bütün müttefiklerin birlikte danışmalarda bulunmasını” öngören 4'üncü madde çerçevesinde yapılmadığını açıkladı.

BAĞDAT HAVA DESTEĞİ İSTEDİ

DW'nin NBC Televizyonu'na dayandırdığı habere göre, Bağdat yönetimi Washington'dan hava desteği istedi. CNN Televizyonu'nun haberinde ise ABD'nin Irak'taki durumun “olağanüstü derecede ciddi” olduğunu kaydettiği ve hangi ek tedbirlerin alınabileceğini değerlendirdiği bilgisine yer verildi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgüte bağlı militanlar salı günü Musul'u ele geçirmiş, dün ise Bağdat'ın yaklaşık 130 kilometre kuzeyinde bulunan Samarra kentine kadar ilerlemeyi başarmıştı. IŞİD bu hat üzerindeki Ninova, Anbar ve Salahaddin'in de geniş kesimlerini ele geçirmişti.

Daha önce basında IŞİD'in eline geçtiği kaydedilen Tıkrit ile ilgili ise farklı bilgiler geliyor. Dün akşam saatlerinde Irak Devlet Televizyonu'nda Tıkrit ve Salahaddin'in bazı bölümlerinin geri alındığı haberi yer aldı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) IŞİD'in Musul'u ve çevresini işgal etmesinin ardından yaklaşık 500 bin kişinin bölgeyi terk ettiğini açıkladı. Çıkan çatışmalarda birçok sivilin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Almanya, Ninova, Anbar ve Salahaddin'de bulunan vatandaşlarına derhal bu kentleri terk etmeleri çağrısında bulundu. Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, Bağdat'ta yaşanabilecek olası çatışmalara da dikkat çekilirken, ülkenin genelinde kaçırılma vakaları konusunda büyük bir risk yaşandığı vurgulandı.