Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) parlamento seçimlerinde İslami partiler sandalye kaybetse de farklı partilerden altı imam ve din adamı parlamenter olarak seçilmeye hak kazandı.

“Kürdistan Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu”, 30 Eylül’de gerçekleştirilen genel seçim sonuçlarını dün itibariyle onayladı. Böylece parlamentoya girecek isimler de netleşti.

Buna göre önceki dönem parlamentoda dört olan imam ve din adamı sayısı yeni parlamento döneminde altı oldu.

14 İMAM ADAY OLMUŞTU

Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rûdaw’a konuşan “Kürdistan Diyanet İşleri Bakanlığı İlişkiler Müdürü” Meriwan Nakşibendi, “Bu seçimlerde farklı partilerden aday olan on dört imam ve din adamından altısı parlamentoya seçildi” dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi’den (KDP) dört ve İslami Topluluğu Partisi’nden (Komel) de iki ismin parlamenter seçildiğini dile getiren Nakşibendi, “KDP’den Said Guli, Veysi Said, İhsan Rekani, Cihad Hasan Doski, Komel’den de Osman Kani Kurdeyi ve Hawraman Geçeneyi adlı imamlar seçildi” diye konuştu.

SANDALYE SAYILARI DÜŞTÜ

Öte yandan parlamentoda bu seçimlerle birlikte İslami partilerin sandalye sayısı 17’den 12’ye düştü. 

Geçen dönem İslami Birlik (Yekgırtu) 10, Komel 6 ve İslami Hareket (Bızutnewe) bir sandalye sahibiyken bu seçimlerde Komel 7, Yekgırtu ve Bızutnewe ortak koalisyonu ise sadece 5 vekil çıkarabildi.

BARZANİ'DEN MESAJ

Parlamento seçimlerinden KDP’nin elde ettiği başarıyı kutlayan Başkan Mesud Barzani, “Bu zafer Kürdistan halkının iradesinin ve peşmergenin zaferidir” dedi.

 “Kürdistan halkı KDP’ye güven duymuştur, bu bizim için büyük bir gururdur” diyen Barzani, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bu zafer Kürt halkının iradesinin ve peşmergenin zaferidir. Ölümsüz önder Barzani davasının zaferidir. Sayısız bedel ödeyen ve binlerce şehit veren bir yolun başarısıdır. Kürdistan halkının haklarından asla taviz vermeyen ve vermeyecek olan bir davanın başarısıdır. Birlikte yaşam, özgürlük ve halka hizmet için var olan bir yürüyüşün başarısıdır.”

Bu başarıyla birlikte, “güçlü bir Kürdistan ve halka hizmet için güçlü bir hükümet” kurulacağını dile getiren Barzani, partisinin kadro ve taraftarlarına da şu çağrıyı yaptı:

“Buradan tüm KDP kadro ve taraftarlarına ölümsüz önder Mele Mustafa Barzani’nin şu sözünü hatırlatmak istiyorum; ‘zaferde mağrur olmayın, başarısızlıkta da umutsuzluğa kapılmayın’. Bu sözü kendinize ilke edinin, zafer size mağrur etmemeli. Çünkü bu başarı Kürdistan halkının başarısıdır ve Kürdistan’a hizmet içindir.” 

Başkan Barzani mesajında Kürdistan Bölgesi’ndeki diğer partilere de “halkın çıkarlarını kendi çıkarlarından üstün görmeleri” çağrısında bulundu.