David Cameron Paris'teki ikili görüşmelerinde Putin'e net bir mesaj ilettiğini söyledi. Cameron, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığının son bulması gerektiğini belirtti.

Cameron, "Ukrayna'da mevcut statüsko kabul edilemez ve bu değişmelidir" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'da ayrılıkçıları desteklediğini söyleyen Cameron, Ukrayna'ya silah akışının durması gerektiğini vurguladı. İngiltere Başbakanı Rusya'dan yarım yemin ederek göreve başlayacak olan Petro Poroşenko'yu Ukrayna Cumhurbaşkanı olarak tanımasını ve onunla temas kurmasını istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da daha sonra Putin ve ABD Başkanı Barack Obama ile Paris'te ayrı ayrı akşam yemeği yedi. Hollande'ın temasları ile ilgili olarak ise kamuoyuna bir açıklama yapılmadı.

Rus yetkililer ise Putin'in Hollande ile "yapıcı" bir görüşme yaptığını söyledi. BBC'nin haberine göre, ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Ukrayna liderleri bugün İkinci Dünya Savaşı'nın dönüm noktası olarak görülen Normandiya Çıkarması'nın 70. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törene katılacak. Barack Obama ve Vladimir Putin arasında şu ana kadar herhangi bir ikili görüşme planlanmadı.

G7: Yeni Ukrayna hükümetinin arkasındayız



Obama, Cameron ve Hollande önceki gün ve dün sanayileşmiş ülkeler grubu G7'nin Brüksel'deki zirvesine katılmışlardı. G7 liderleri zirvenin kapanış bildirgesinde Rusya'dan, Ukrayna'nın doğusundaki krizin son bulması için Kiev'deki yeni yönetimle görüşmelere başlamasını istemişti.

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya, İtalya ve Kanada liderleri yeni Ukrayna hükümetinin arkasında olduklarını vurgulamışlardı. G7 liderleri, Ukrayna'nın doğusunu istikrarsızlaştırmayı sürdürmesi halinde Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazır olduklarını da açıklamışlardı.

Rusya'nın Mart ayında Kırım'ı ilhak etmesinin ardından ABD ve AB bu ülkeye bazı yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Ancak bu yaptırımlar genelde bazı Rus yetkililere seyahat yasağı uygulanması ve bu kişilerin mal varlıklarının dondurulması ile sınırlıydı.

G7 ülkelerinin bundan sonra Rusya'ya enerji sektörünü de kapsayan ticari ve mali yaptırımlar uygulaması gündemde. Rusya, Batılı ülkelerin, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıları desteklediğine yönelik iddiaları reddediyor.