İngiliz Guardian gazetesi, Irak-Şam İslam Devleti-IŞİD adlı örgütün son saldırılarının ardından bu örgütü, Irak ordusunu ve Peşmerge güçlerini karşılaştıran bir habere yer verdi. 

IŞİD’in saldırıları üzerine Kerkük’ten ayrılan Irak ordusunun yerine Peşmerge güçlerinin yerleştiğini belirten gazete Irak ordusu, IŞİD ve Peşmerge güçlerinin askeri kapasitesiyle ilgili olarak şu ayrıntılara yer verdi. 

Irak ordusu

2003 yılında Saddam’ın devrilmesiyle Irak Silahlı Kuvvetleri dağıtılınca Amerika ve müttefikleri, Irak ordusunun yapılandırılması ve eğitimi için 25 milyar dolarlık bütçe ayırdı. En azından kağıt üzerinde polis gücünden ayrı olarak 250 bin kişilik etkili bir güç oluşturulması öngörüldü. 

Irak ordusu şu an Amerikan ve Rus yapımı 400 tanka, 2500 zırhlı araca, insansız uçak ve nakliye uçakları da dahil olmak üzere 278 uçağa ve 129 helikoptere sahip. 

IŞİD

Örgütün Suriye ve Irak’taki toplam militan sayısının 7 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak Irak’ta diğer grupların, Sünni milislerin ve Tıkrit’teki milliyetçi Baasçıların da katılımıyla militan sayısının artmış olduğu sanılıyor. 

Musul’da Irak ordusuna ait helikopterleri ele geçirdiklerini iddia etmelerine rağmen bu helikopterleri kullanabileceklerine ihtimal verilmiyor. 

IŞİD militanları Toyota Pikaplar, RPG roketleri ve hafif silahlarla çok sayıda Humvee zırhlı aracı ele geçirmeyi başardılar. 

Her ne kadar bazı teçhizatları Suriye’den getirdikleri iddia edilse de Irak hükümetine muhalif nüfusun desteği ile Sünni bölgelerdeki geniş bir alanda kısa sürede ilerleyebilmiş olsalar da Bağdat’ın durumu farklı. Bağdat’ta sadece Sadr semtinde 1 milyon kişi yaşıyor. 2008’de mezhep çatışmalarının sona ermesinin ardından Bağdat’ın kenar semtlerinde farklı mezheplere mensup kişilerin yaşadığı bölgeler bariyerlerle ve kontrol noktalarıyla birbirinden ayrılmış durumda. 

Peşmerge güçleri

Irak güvenlik güçleri içindeki 35 bin Kürt askerin yanı sıra Irak ordusundan ve güvenlik güçlerinden ayrı olarak 80 bin ila bunun üç katına ulaşan bir sayıda tahmin edilen Peşmergenin bulunuyor. 

İki yıl önce bir Kürt yetkili, Peşmergelerin sayısını roket sistemleriyle donatılmış 2 bin zırhlı araca sahip 190 bin kişi olarak açıklamıştı. Peşmergeler, eğitimli ve motivasyonlu güçler olarak nitelendiriliyor.