İdlib’te cihatçı gruplar 17 Eylül Pazartesi günü Soçi’de Erdoğan ve Putin arasında varılan İdlib mutabatakını ve Türkiye’ye silahlarını vermeyi reddettiklerini açıkladı.

Şam Özgürlük Örgütü çatısı altında faaliyet gösteren gruplar(Hurras El-Din, Ensar El-Tavhit, Ensar al-Din, Ensar Allah, El-Furkan ve Cund El-Kafkas) cepheden çekilmeyi reddetti. Bu gruplar Güney İdlib ve Kuzey Lazkiye’de cephe hattında konuşlanmış durumdalar.

Yerel medya organlarından ve bölge kaynaklarında gelen bilgileri göre, İdlib’te bulunan en büyük cihatçı grup olan Heyet Tahrir El-Şam (El-Nusra) ve Türkistan İslam Partisi (TİP) grupları da İdlib mutabakını reddederek saldırılara devam edeceğini bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, silahsızlandırılmış bölgenin 15km ile 25km genişliğinde olacağını ve 15 Ekim’de yürürlüğe gireceğini açıklamıştı. Suriye hükümetinin müttefiki olan Rusya ve cihatçılara destek veren Türkiye, bölgeyi devriye gezerek kontrolü sağlayacak.

Putin, anlaşma kapsamında, cihatçı grupların tank, roket, füze ve zırhlı araç gibi ağır silahlarının 10 Ekim’e kadar tampon bölgeden çekilmesi gerektiğini söylemişti.

Aşağıda yer alan haritada, koyu yeşil bölgeler anlaşmayı kabul etmeyen grupların kontrolündeki alanları gösteriyor. Ancak bu grupların etki alanının çok daha geniş olduğu biliniyor. Kırmızı alanlar Suriye kontrolündeki bölgeleri, açık yeşil alanlar ise anlaşmaya sıcak bakan grupların grupların kontrolündeki bölgeleri gösteriyor.