Sarah Rainsford

 Havana



Hükümet Kasım ayına kadar sorunu çözmek istiyor; FARC liderleri ise ormandaki militanların desteğini alacak türden bir anlaşmaya varmaya çalışıyor.

Bütün bunların arasında ise İngilizce öğretmek için 1990'larda Kolombiya'ya giden ve FARC'ta mücadeleye başlayan orta sınıf bir Hollandalı kadın bulunuyor.

FARC, üniversite mezunu, İspanyolcayı ve İngilizceyi pürüzsüz konuşan bu cazibeli kadının, Tanja Nijmeijer'in barış görüşmelerine katılması ile grubun imajının gelişme göstermesini umuyor.

34 yaşındaki bu Hollandalı gerilla, müzakerelere katılan 10 FARC üyesinden biri.

'Sosyal adalet mücadelesi'

1998'de Kolombiya'ya ilk gittiğinde ne savaş ne de gerillalarla ilgili birşey biliyormuş.

Gerillaların askeri bakımdan en üst seviyelerde olduğu dönemmiş. Yerel televizyonu izleyerek İspanyolca öğrenmeye çalışırken duymuş sorunu. Sorularına yanıt ararken kendisi gibi öğretmen olan bir FARC militanı onu radikalize etmiş.

Onu gecekondu mahallelerinde dolaştıran öğretmen, büyük eşitsizliklerin yaşandığı bir ülkede "sosyal adalet" için mücadeleden söz etmiş.

"Yoksulluğu görünce çok etkilendim ve etrafımdaki her şeyi, kapitalist sistemi sorgulamaya başladım" diyor.

"Bu insanların toplumu nasıl değiştireceğini görmek için" dört yıl sonra Kolombiya'ya yeniden gitmiş. Bu kez aktif olarak onlara katılmaya karar vermiş.

'Kolombiya'da politika şiddet içeriyor'

O ara ABD ile Avrupa Birliği FARC'ı terörist ilan etmiş.

Nijmeijer 2010'da verdiği bir röportajda, FARC'a katılmak "bomba yerleştirmeyi" gerektiriyordu; milisler "otobüsleri, işyerlerini ateşe veriyordu" diyor.

Kolombiya'da hakkında açılmış davalar olduğu gibi, ABD de onun için, beş yıl rehin tutulan üç ABD vatandaşının kaçırılmasındaki rolünden dolayı 60 yıl hapis cezası istiyor.

Şiddet olaylarına katılımı ile ilgili sorulara, "silahlı bir harekete mensubum" cevabı veriyor.

"Şiddeti ben seçmedim, ben politikayı seçtim; politikanın şiddeti içerdiği bir ülkede politika yapmayı" diyor.

Kurban mı, saldırgan mı?

Küba'daki görüşmelerde diğer FARC delegeleri gibi Nijmeijer de gerillaları saldırgan olarak değil, belirsiz bir savaşın kurbanları olarak tanımlıyor.

FARC bu son sürece askeri bakımdan zayıflamış olarak girdi.

Nijmeijer'in gerilla saflarına katıldığı 2002'de Devlet Başkanı Alvaro Uribe FARC'a karşı büyük bir askeri saldırı kampanyası başlattı. Örgütün üst düzey üç komutanı öldürüldü.

Nijmeijer, siyasi temsilin FARC için "çok önemli" olduğunu, barış görüşmelerinde varılacak bir anlaşmanın güvence altına alınmasına da büyük önem verdiklerini söylüyor.

'Siyasi hareket olarak devam'

Kolombiya'daki bu uzun süreli savaşta onbinlerce kişi öldü, milyonlarcası da göç etti.

Nijmeijer, bundaki payından rahatsızlık duymuyor. "48 yıldan fazladır süren savaşta kurbanlar olur; şimdi barıştan söz etmemizin nedeni de budur" diyor.

Militanların ormandan çıkmasının yolu barış görüşmelerinden geçiyor.

Nijmeijer, anlaşmaya varılması durumunda, "Siyasi hareket olarak yolumuza devam ederiz" diyor.

"Fikirlerimiz için mücadeleyi silahsız yürütürüz.