Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Suriye'deki krize ilişkin siyasi çözüm çağrısı yaparak, Suriye'nin bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Türkiye'yi muhaliflere silah ve para desteği sağlamakla suçlayan Nasrallah, Suriyeli muhalifleri silahlandıran ve maddi destek veren ülkeler arasında Türkiye ile birilikte Suudi Arabistan ve Katar'ı da saydı.

Hz. Hüseyin ve arkadaşlarının şehit edilişinin 1373. yıl dönümünün 40. günü matemi (Erbain) münasebetiyle örgütün televizyonundan Baalbek'teki taraftarlarına seslenen Hizbullah lideri Nasrallah, ''Ümmetin son zamanlarda karşı karşıya kaldığı en büyük tehlike, bölgenin mezhepçi, ideolojik ve etnik esasa dayanan küçük devletçiklere yeniden bölünme projesidir'' dedi.

Nasrallah, ''Bu durum, Yemen'den Irak'a, Suriye, Mısır, Libya ve Suudi Arabistan'a kadar tüm Arap ülkelerini tehdit etmektedir. İlkesel tutumumuz, Arap ve Müslüman ülkelerde bölünmenin her şeklini ve ayrılık çağrılarını kabul etmemektir'' diye konuştu.

Suriye'deki askeri seçeneklerin uzun süreli çatışmalara neden olacağı uyarısında bulunan Nasrallah, ''Suriye'de halihazırdaki askeri seçeneklerin devam etmesi, uzun süreli, kanlı ve yıkıcı çatışmaların devam edeceğinin habercisidir'' ifadesini kullandı.

Suriye'de siyasi çözüm için hala umudun olduğunu, ancak bazı çevrelerin bunu engellediğini savunan Nasrallah, çözüm yolları ve engelleyici çevrelere ilişkin net bir açıklama yapmadı.

Lübnan hükümetine Suriye'de siyasi çözüm için daha etkin bir tutum izlemesi çağrısında bulunan Hizbullah lideri, Lübnan'daki Suriyeli sığınmacılara ilişkin ise ''İster rejim destekçisi, ister muhalif olsun tüm Suriyeli sığınmacı ailelere yardım etmek gerekir. Sığınmacı sorununun çözümü, sınır kapılarını kapatmak değil, siyasi çözüm bulmak ve savaşı durdurmak için çalışmaktır. Böylece onlar da ülkelerine geri dönebileceklerdir. Lübnan'ın ne sebeple olursa olsun, sınır kapılarını kapatması mümkün değildir'' değerlendirmesinde bulundu.

Mayıs ayında silahlı bir grup tarafından Suriye'de kaçırılan Lübnanlılara da değinen Nasrallah, Lübnan hükümetinden kaçıranlarla doğrudan müzakere yoluna gitmesini talep etti.