Rimelan'daki petrol yataklarını görüntüleyen muhabirlere konuşan YPG'liler, Kürt bölgesinin ekonomik olarak ayağa kalkması için petrol yataklarının kendileri için çok önemli olduğunu, petrol satışı yapılamadığı için tüm depoların dolduğunu bu nedenle üretimin durduğunu söylediler.Şırnak'ın Cizre ile Mardin'in Nusaybin ilçeleri arasındaki bölgenin karşısındaki, Suriye'de bütün kesimlerin hedefindeki, Irak'ın Kerkük bölgesi kadar önemli olan Rimelan, Til Koçer ve Cibis bölgelerindeki petrol yatakları için büyük bir savaş veriliyor. Suriye petrolunun yüzde 60'ını barındıran bu bölgeleri, Kürt silahlı gruplarının bu yılın Mayıs ayında ele geçirmesi üzerine El Kaide bağlantılı olduğu iddia edilen El Nusra cephesini harekete geçirdi.


YPG, EL NUSRA'YA KAPTIRMAMAK İÇİN ÇATIŞIYOR

Önce Türkiye'nin Ceylanpınar İlçesi'nin karşısında bulunan Rasulayn kasabasındaki YPG'lilere saldıran El Nusra örgütü, saldırılarını genişleterek Kürtlerin denetiminde bulunan Türkiye sınır hattındaki bütün ilçe ve kasabalara yaydı. Kürtlerin denetimine geçen su, petrol ve doğalgaz konusunda Suriye'nin en verimli bölgeleri olarak görülen Türkiye sınırı yakınlarındaki Rimelan petrol yatakları etrafında adeta koruma çemberi oluşturan YPG (Halk Savunma Birlikleri) güçleri ise, El Nusra örgütünü bölgeye yaklaştırmamak için yoğun şekilde çatışıyor. El Nusra'nın YPG'den petrol yataklarını bir ay içinde terk etmesini istediği, YPG'nin ise buna karşı çıktığı için çatışmaların yoğunlaşarak sürdüğü belirtiliyor.

Gazeteciler Rimelan'da

Kürtlerin yanısıra, Arap, Süryani, Ermeni ve Kildanilerinde yaşadığı Rimelan bölgesini gezen gazeteciler, Kürtlerin denetimindeki petrol yataklarını görüntüledi. Suriye'nin Kuzey bölgesindeki Rimelan Petrol yataklarını korumak amacıyla YPG'nin çağrısı üzerine yüzlerce kişi kısa bir silahlı eğitim aldıktan sonra silahlanarak petrol yataklarının etrafındaki mevzilere yerleşti.

2 bin kuyunun bulunduğu Rimelan'da daha önce günde 400 bin varil ham petrol üretiliyordu. Rimelan'da çıkarılan petrol, boru hatlarıyla Humus ve Banyas kentlerindeki rafinerilere aktarılıyordu. Rimelan, Til Koçer ve Cibis bölgelerinden çıkarılan petrolün artık Humus ve Banyastaki Rafinelere aktarılmaması nedeniyle bölgedeki 400 bin varil alan 7 tankın dolu olması üzerine petrol üretimi durdu.

Rimelan ve çevresinde El Nusra örgütü ile çatışan YPG'liler yaptıkları açıklamada, Kürtlerin en önemli kazanımı olan petrol yataklarını asla terk etmeyeceklerini, sonuna kadar savunacaklarını söyledi. Irak'taki Kerkük kadar önemli olan Suriye'deki Rimelan petrol yataklarını elinde bulunduran ise bölgede söz sahibi olacak.