Financial Times gazetesi, IŞİD içinde memnuniyetsizliğin giderek arttığını ve sorunlar yaşanmaya başladığını aktardığı haberinde, 'yerli ve yabancı savaşçılar arasında da gerilim olduğunu' belirtti. Gazeteye konuşan fakat güvenlik gerekçesiyle kimliğini gizli tutmayı tercih eden muhalif kaynak, IŞİD'den kaçmaya çalışanlardan '100'ünün infaz edildiğini bilgisinin teyit edildiğini' söyledi.


Aynı şekilde, Esad'a karşı savaşmak üzere Suriye'ye giden ancak daha çok diğer gruplarla savaştıkları için  geri dönmek isteyen 5 İngiliz, 3 Fransız ve 2 Belçikalı militan IŞİD'in elinde tutuklu bulunuyor.

Londra merkezli Uluslararası Radikalleşme Araştırmaları Merkezi'ne göre, 50'ye yakın İngiliz vatandaşı IŞİD militanı geri dönmek istiyor ancak, tutuklanma ve  öldürülme endişesiyle gönülsüz de olsa IŞİD saflarında kalmaya devam ediyor.




Rakka'daki IŞİD'çilere ve halkın ifadelerine dayandırılan haber şöyle devam ediyor: "Görevlerini yerine getirmeyen IŞİD'çiler için askeri polis birimi kuruldu. Onlarca savaşçının evlerine baskın düzenlendi ve çoğu gözaltına alındı. Militanlara yanlarında, savaşçı olduklarını ve görev yerlerini gösteren belgeler taşımaları söylendi."

"Rakka'daki IŞİD'çilerle bağlantısı olan bir muhalif, Financial Times'a IŞİD üyeleri için yeni davranış kuralları içeren bir liste gösterdi. Teyit edilemeyen ve IŞİD kontrolündeki diğer bölgelerde görülmeyen bu belgede, yeni kurallar doğrultusunda militanların 48 saat içinde görev yerlerine bildiride bulunmaları aksi halde cezalandırılacakları uyarısı yapılıyor."

'Kobani'ye gitmek istemiyorlar'



Gazeteye konuşan muhalif, "Rakka'da şimdiye kadar 400 IŞİD üyesi gözaltına alındı" diyor. Financial Times'ın haberine göre, Suriye'de IŞİD kontrolündeki bölgede yaşayanlar, çoğu savaşçının 'stratejik öneme sahip olmadığı' gerekçesiyle Kobani'ye gönderilmek istemediğini söyledi. 

Haberde şöyle deniyor: "Rakka'daki çoğu savaşçısı Kobani'de gönderildikleri için öfkeli. Savaşçılar, Kobani'nin yaşanan kayıplara gerekçe olarak gösterilecek kadar stratejik öneme sahip olmadığını söylüyor." "Yabancı militanlar savaşta en faal olanlardı. Fakat muhalif eylemcilerin söylediğine göre savaş yoğunlaştıkça, IŞİD'e derinden sadakat duymayan yerli savaşçılardan talepler de arttı. Deyr ez Zor'daki aktivist, yerli savaşçılarla ilgili olarak 'Savaş meydanında en çok kaybın kendilerinden verileceğini hissediyorlar ve yabancı savaşçıların yüksek ücretler almalarından, rahat bir hayata ve köle olarak kullanılan kadınlara sahip olmalarından hoşlanmıyorlar' dedi."

'Etnik gruplaşma var'

"Bölge halkının aktardığına göre, bir diğer sorun da etnik gruplar arasında artan gelirim. Çoğu savaşçı etnik veya milliyetlerine göre gruplaşıyor. Bu da IŞİD'in Müslüman uluslar arasındaki sınırların kalması amacını baltalıyor." Suriye'nin kuzey kenti Minbıc'tan gazeteye konuşan bir muhalif, "Tabka'da Özbekler ve Çeçenlerde olduğu gibi, Minbıc'ta da Tunuslularla sorun yaşanıyor. Bazı üst düzey güvenlik yetkililerini kendi üslerine sokmuyorlar" diyor.

Financial Times'a konuşan bir Rakkalı da durumu şu sözlerle anlatıyor: "Firdus Cami'nde geçen Cuma, iyi bilinen ve IŞİD videolarında sık görülen bir Tunuslu imam, vaazında 'tartışmaların bir yana bırakılması ve herkesin tek bir el gibi bir araya gelmesi' çağrısı yaptı. İmamın neden böyle dediğini şimdi daha iyi anlıyorum… Ters giden bir şeyler var."