Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls Amerikan Kongresi'nin Suriye'ye askerî operasyon konusunda alacağı kararı bekleyeceklerini açıkladı. Amerikan Kongresi'nde askerî operasyon konusundaki oylama en erken 9 Eylül tarihiyle başlayan hafta içinde yapılabiliyor.

Europe 1 radyo kanalına bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Valls “Fransa bunu kendi başına yapamaz. Bir koalisyona ihtiyacımız var” diye konuştu. Fransa'da Başbakan Jean-Marc Ayrault'nun parlamentoyu oluşturan üst ve alt meclisin başkanları ve muhalefet liderleriyle Suriye hakkında görüşmesi bekleniyor.

ABD Kongresi karar verecek

Beyaz Saray'dan dün yapılan açıklamada Suriye'ye yönelik bir askerî operasyon kararı ile ilgili tasarının Amerikan Kongresi'nde oylamaya sunulacağı açıklanmıştı. Amerikan Ordusu'nun yapacağı "ölçülü" operasyonun hedefi, Suriye'de kitle imha silahlarının kullanıma sokulması ve yayılmasını engellemek, ABD ile müttefiklerini bu silahların yaratacağı tehlikelerden korumak olarak tanımlanmıştı.

Amerikan Anayasası'na göre Başkan Barack Obama askerî operasyon kararını Kongre olmadan da verebiliyor. Sadece milletvekili ve senatörlerin resmi savaş açıklamalarını oylaması gerekiyor. Başkan Obama'nın Kongreyi oluşturan ABD Temsilciler Meclisi ve ABD Senatosu'nda çoğunluğu elde edebileceği ise Washington'daki siyasi gözlemcilere göre kesin değil.DW, dpa, afp, Reuters, EC/BÖ