Hollande, "Artık tabuları kırma zamanı" dedi.

Paris'te Ermeni gruplarla akşam yemeğinde bir araya gelen Fransa cumhurbaşkanı, sözlerine şöyle devam etti: "Gerçeğin ortaya çıkmasına yönelik çaba mutlaka devam etmeli. Yüzüncü yılın tanıma yolunda yeni jestlere, yeni adımlara sahne olacağına inanıyorum."

Bu yıl 1915'in 100. yılı olması itibariyle hem Türkiye hem de Ermenistan ve Ermeni diyasporası açısından önem taşıyor. Ermenistan, I. Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 1.5 milyon Ermeni'nin Osmanlı güçleri tarafındna öldürüldüğünü öne sürüyor ve bunun soykırım olarak tanınmasını talep ediyor.

Ancak Türkiye yapılanların "soykırım" olduğu iddiasını reddediyor ve ölen sayısının 500 binle sınırlı olduğunu savunuyor. Türkiye, ölenlerin katliama uğratılmadığını, savaş sırasında tehcir edilenlerin koşullar ve açlıktan öldüğünü ileri sürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen seneki 1915 olaylarının yıldönümünde, o dönem hayatını kaybedenlerin torunlarına başsağlığı dilemişti. Ancak Erdoğan aybaşında konuyla ilgili olarak, bu yıl 1915'in senesinde I. Dünya Savaşı'nı anma törenleri için Çanakkale'de olacağını söylemiş, Ermenistan devlet yetkililerini de bu törene davet etmişti. Erdoğan aynı zamanda Ermenistan'la ilişkileri bozuk olan Azerbaycan devlet başkanı İlham Aliyev'in de anma törenlerine geleceğini söylemişti.

Hollande konuşmasında Erdoğan'ın geçen yılki taziyesini hatırlatarak, Ankara'nın duruşunun bu noktada kalamayacağını söyledi, "Artık tabuları yıkma zamanı. Her iki ülke, Ermenistan ve Türkiye, yeni bir başlangıç yaratmalılar" dedi.BBC