Haber Merkezi




İsrail ve Filistin
arasındaki barış müzakereleri, ABD'nin başkenti Washington'da başladı.


İki tarafın müzakerecileri, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry
'nin ev sahipliğinde bakanlık binasında düzenlenen iftarda üç yıl aradan sonraki ilk doğrudan görüşmelerini yaptı.


İftarda İsrail
'i Adalet Bakanı ve Başmüzakereci Tzipi Livni ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun danışmanı İzak Molcho, Filistin'i de Başmüzakereci Saib Erekat ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın danışmanı Muhammed Ştayyeh temsil etti.


İsrail ve Filistin heyetleri, diktörtgen şeklindeki masada Amerikan heyetinin karşısında yan yana oturdu. Beş kişiden oluşan Amerikan heyetinde de, Bakan Kerry'nin yanında, ABD'nin dün atanan yeni Ortadoğu Özel Temsilcisi Martin Indyk, Beyaz Saray Ortadoğu koordinatörü Philip Gordon ve diğer ilgili yetkililer yer aldı.


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yemek başlamadan, önce İsrail müzakere heyetiyle, ardından da Filistinli heyetle 45'er dakika süren ayrı görüşmeler yaptı.


Bakan Kerry
, iftarın başında, iki tarafın heyetlerinin Washington'da biraraya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunun "çok çok özel" bir an olduğunu belirtti. Kerry, "Konuşacak çok fazla şey yok" şeklinde espri yaptı.


ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Livni ve Erekat, ABD Dışişleri Bakanlığında bugün de bir üçlü görüşme yapacaklar ve görüşmelerin tamamlanmasının ardından yerel saatle sabah 11.00'de (TSİ 18.00) Kerry, iki tarafın müzakerecilerinin eşliğinde kameraların karşısına çıkarak açıklama yapacak.